Ден 46: Петима убити при обстрел в Източна Украйна (обновена)

Руските сили унищожиха украински военен конвой

OFFNews 10 април 2022 в 09:01 2173 1

Снимка Getty Images/Архив

унищожен руски танк на магистралата Киев - Житомир - Архив

Петима души са загинали и петима са били ранени вчера при руски бомбардировки в Източна Украйна, съобщи снощи регионалният губернатор в "Телеграм", предаде "Франс прес".

Вчера Олексий Арестович, съветник на ръководителя на президентската канцелария на Украйна, заяви в интервю за Telegraph, че в Донбас ще се водят тежки боеве, които "ще определят съдбата на следващия етап на войната". Преди това руското министерство на отбраната съобщи, че "първият етап" на специалната операция е завършен и че се преминава към атаки в Донбас.

Останалите акценти от 46-ия ден на войната в Украйна: 

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че е провел телефонен разговор с германския канцлер Олаф Шолц. Двамата са разговаряли за антируските санкции, отбраната и финансовата подкрепа за Украйна. Шолц е подчертал, че всички извършители на военни престъпления трябва да бъдат идентифицирани и наказани.

Киев очаква среща между Путин и Зеленски след "голямата битка" в Донбас, която Украйна възнамерява да спечели, каза Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на украинския президент, цитиран от Би Би Си-Русия.

Украинския Генерален щаб съобщи, че руските войски подготвят "референдум" за създаването на "Херсонската народна република" и отпечатват агитационни материали в местни печатници

Днес петима души загинаха в региона на Донецк. Четирима цивилни са убити във Вугледар, на 60 километра югозападно от Донецк, а още един човек е загинал в съседното село Новомихайловка.

Междувременно Украйна извърши размяна на пленници с Русия, която е третата поред от началото на войната. На Киев бяха върнати 12 военнослужещи, съобщи в пост в интернет вицепремиерката Ирина Верешчук.

По думите ѝ 14 украински цивилни също се връщат в Украйна. Тя обаче не съобщи колко са освободените руски войници.

Руски ударни хеликоптери са унищожили конвой от украински бронирани машини и противовъздушни системи, съобщи днес руското министерство на отбраната.

"Ударни хеликоптери Ка-52 унищожиха оръжия и военно оборудване на въоръжените сили на Украйна", се казва в изявление на министерството. Руското министерство на отбраната публикува видеокадри от атаката с хеликоптери Ка-52. 

Украинската армия обяви вчера във "Фейсбук", че е унищожила четири танка, осем бронирани транспортни средства и седем вражески автомобила, както и самолет, хеликоптер и дронове. На север, в Слатин, в района на Харков, са били убити най-малко двама души след руска бомбардировка, има и един ранен, написа във Фейсбук кметът на съседното селище Дергачи Вячеслав Задоренко.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

210

1

Merc

10.04 2022 в 21:16

Этой ночью Харьков переработал 13-ти километровую колонну вражеской техники, направлявшейся для прорыва через Изюм. Харьков заявил, что это разминка, и может повторить акцию с ещё большим количеством вражеской техники.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews