Французин оцеля из Европа само с храна от кофи за боклук

OFFNews 03 юли 2014 в 19:21 10964 10

26-годишният французин Баптис Дюбанчет е прекарал последните 10 седмици в пътуване из Европа. В пътешествието си от Франция до Полша той се храни само от кофите за боклук. Целта му е да фокусира вниманието на медиите към проблема с хабенето на храна, съобщава Си Ен Ен.

„Не вярвах, че ще успея. Мислех, че ще издържа 3-4 дни и ще се наложи да си купя нещо, за да не гладувам“, коментира французинът пред Си Ен Ен от Варшава, часове след изминаването на 3000 км. с велосипед.

Баптис останал изненадан от изобилието на изхвърлени продукти, които е успял да събере от боклука на супермаркети, пекарни и ресторанти в Люксембург, Белгия, Холандия, Германия и Чехия.

Дюбанчет казва, че това е неговият протест срещу безобразното хабене на храна по света.

„Губим много добри ресурси – използва се толкова вода, електричество и се прави такова замърсяване, за да се създаде нещо, което накрая ще свърши в боклука. А толкова много хора по света гладуват“, добавя французинът.

Придържайки се стриктно към правилото да яде храни, които са били изхвърлени или предназначени за боклука, той е искал разрешението на персонала на супермаркетите и ресторантите преди да почне да се рови в отпадъците им.

Хората в някои страни са били по-разбрани от други. В Чехия му е било най-трудно, защото хората просто не са разбирали смисъла на проекта му.

На другата страна на монетата е Германия, където хората са били изключително отворени към идеята.

Според Дюбанчет проблема с хабенето на храна е еднакъв във всички страни, защото супермаркетите работят по подобен начин навсякъде.

„Техните плодове и зеленчуци трябва да имат перфектен вид - иначе отиват на боклука."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!