Хиляди се събраха в Сирия, за да отбележат тринадесетата годишнина от въстанието срещу Асад

OFFNews 16 март 2024 в 08:05 934 0

Протестен митинг срещу управлението на Башар Асад в сирийския град Алепо, 15 март 2022 г. Снимка: Milad al-Shehabi via AP

Снимка БТА

Протестен митинг срещу управлението на Башар Асад в сирийския град Алепо, 15 март 2022 г. Снимка: Milad al-Shehabi via AP

Десетки хиляди сирийци се събраха на демонстрации, за да отбележат тринадесетата годишнина от началото на въстанието срещу президента Башар Асад, предаде ДПА.

След петъчната молитва демонстраторите се разпръснаха по улиците в град Идлиб в северозападната част на страната, който е последната крепост на бунтовниците срещу режима на Асад. Те развяваха черно-бяло-зелени "революционни знамена" и скандираха "Свободата е нашият лозунг".

"Участваме в тази демонстрация, за да покажем, че все още призоваваме за нашата свобода, която ни бе отнета преди 50 години от семейство Асад", заяви активист пред ДПА. "Ще продължим, докато не освободим земята си и не се върнем в родните си места, и докато не освободим затворниците от затворите на Асад", каза друг протестиращ.

Няколко протеста се състояха и в провинция Алепо в северната част на страната, включително в град Азаз.

Един от организаторите на протеста в Азаз заяви, че активистите все още продължават да се придържат към принципите на революцията, които са "свалянето от власт на сирийския режим, установяването на демократична държава, установяването на съдбата на задържаните и връщането на разселените в техните родни градове и села".

През 2011 в Сирия избухнаха протести срещу правителството на Асад, припомня ДПА. Режимът потуши безредиците с насилие и те прераснаха в пълномащабна гражданска война, в която се включиха и чуждестранни сили.

С помощта на Русия и Иран Асад контролира две трети от територията на страната, въпреки че северозападната част е под контрола на опозиционните сили. Няма изгледи за политическо решение на въпроса.

По оценки на ООН досега във войната са загинали повече от 300 000 души.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови