Китай и Франция ще работят за разрешаване на кризата в Украйна

От Париж започва европейската обиколка на китайския президент Си Цзинпин

OFFNews 05 май 2024 в 19:32 2339 5

Си Цзинпин

Снимка БТА/АП

Си Цзинпин на първото си посещение във Франция след 12 години

Китайският президент Си Цзинпин, който пристигна днес в Париж на държавно посещение, заяви в статия във френския в. "Фигаро", че има намерение да работи с Франция и с цялата международна общност за разрешаване на кризата в Украйна.

"Надяваме се, че мирът и стабилността ще се завърнат бързо в Европа и имаме намерение да работим с Франция и с цялата международна общност за намиране на подходящите пътища за разрешаване на кризата", казва Си в публикацията.

Европейската обиколка на Си ще бъде под знака на балансираната дипломация. Очаква се във Франция той да разговаря с френския президент Еманюел Макрон по-разнородни теми от двустранно значение. Макрон има намерение да подчертае пред Си значимостта на фактора на реципрочността в търговските отношения, посочва Франс прес. Що се касае до въпроса за войната в Украйна, агенцията припомня, че китайският президент продължава да афишира подкрепата си за Русия.

Франция от година призовава Си да използва влиянието си, за да вразуми Русия във връзка с Украйна. А същевременно Сърбия и Унгария, които са други етапи от обиколката на Си, си остават близки с Москва.

Утре Си Цзинпин ще има среща с френския президент Макрон, който преди това се консултира относно тези разговори с германския канцлер Олаф Шолц. Макрон и Си ще отбележат и 60 години от установяването на дипломатически отношения между Франция и Китай по време на тази двустранна среща.

По този повод още днес при пристигането си в Париж Си заяви, че отношенията между Китай и Франция са модел на мирно съжителство и на взаимоизгодно сътрудничество между страни с различни системи, предаде Синхуа.

Утре сутринта председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще се присъедини към двамата лидери в Елисейския дворец за дискусионна сесия, на която ще бъдат повдигнати въпроси, свързани с търговските разногласия между Китай и ЕС, допълва Франс прес. А тези разногласия са много. ЕС в последно време умножи разследванията за китайски държавни субсидии в няколко индустриални сектора, по-специално този на електромобилите.

В интервю за "Трибюн" днес Макрон признава, че европейците не са единодушни относно стратегията, която трябва да възприемат спрямо търговския дисбаланст с Китай, който продължава да изнася масово стоки към Европа.

Макрон пледира да се защитава по-добре националната сигурност, европейците да бъдат много по-реалистични в защитата на европейските интереси и да се стремят да постигнат реципрочност в търговските отношения с Китай.

Пекин от своя страна възприема подобни мерки като протекционистки и китайските власти започнаха свое собствено разследване във връзка с държавно субсидиране, насочено по-специално към френския коняк. Макрон има намерение обаче да изрази възражения срещу тази стъпка.

На този етап не се очертава двете страни да подпишат някакъв значим договор, но дискусии за инвестиции ще има докрая. За утре е предвиден и икономически френско-китайски форум в театър "Марини".

Утре следобед ще има протоколна церемония за тържествено посрещане на Си в Париж, която ще се състои в историческия комплекс Дом на инвалидите. После двамата лидери ще говорят пред медиите.

Франция има намерение да поиска от Китай да подкрепи олимпийско примирие във всички конфликти по време на Олимпийските игри в Париж това лято.

След официалните срещи утре, във вторник Макрон ще отведе Си в Пиренеите, на място, което френският лидер е посещавал с баба си и дядо си по майчина линия, когато е бил ученик. Там двамата лидери ще бъдат придружавани от техните съпруги.

Същевременно няколкохиляди тибетски активисти се събраха днес в Париж на Площада на Републиката, за да разкритикуват състоянието на правата на човека в Китай. Те носеха транспаранти, на които Китай беше обрисуван като "хищник" и "колониален режим" или на които се казваше: "Не на колониалния режим".

В Сърбия и Унгария Си ще бъде от сряда до петък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-685

5

nms

06.05 2024 в 09:14

Китай определено е едната страна способна да спре войната, другата е САЩ.Не знам Макрончо какво може да направи, но щом е отишъл явно има за какво да си говорят

2099

4

Mateevk

06.05 2024 в 08:25

Ами Путин може да го е заплашил, че ако употреби думата "война", ще го прати в Сибир, където ще остане завинаги. Но то така или иначе някой ден ще се случи.

245

3

Джендо Джедев

05.05 2024 в 22:06

демотиватор,

Чайниците малко кат руската кръвославна църква - не било война, а "междуособици". :D

400

2

демотиватор

05.05 2024 в 21:53

"Кризата" ?!?
А аз, невежата, помислих че става дума за престъпната ВОЙНА, която Рашата започна срещу Украйна...

245

1

Джендо Джедев

05.05 2024 в 20:57

"Надяваме се, че мирът и стабилността ще се завърнат бързо в Европа и имаме намерение да работим с Франция и с цялата международна общност за намиране на подходящите пътища за разрешаване на кризата"

Това може да се постигне много лесно. От вас се иска само да спрете подкрепата за агресора.