Ковачевски: Не преговаряме с България, а с ЕС. Заради опозицията сами се блокираме

OFFNews 17 март 2023 в 08:07 2828 0

Димитър Ковачевски

Снимка БГНЕС

Димитър Ковачевски, премиер на Република Северна Македония

„Не преговаряме с България, а с ЕС, преговаряме на базата на критерии и когато скринингът приключи, всички ще разберат какво ние, като държава, трябва да направим като реформи във всички области, за да изпълним критериите, за да станем членка на ЕС."

Това заяви в интервю за телевизия "Сител" премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски.

"Нови условия не може да има, защото преговорната рамка и критериите са ясни”, посочи Ковачевски и уточни, че по време на Съвета за стабилизиране и асоцииране, който ще се проведе утре в Скопие, ще разговарят и за отношенията си с ЕС и със съседите, както и за следващите стъпки на страната, включително и промените в конституцията и реформите.

Северна Македония има ясна цел - членство в ЕС и дотогава страната трябва да вземе определени решения, свързани със записаното в преговорната рамка. От тези ангажименти не може да се прави ежедневна политика, категоричен бе премиерът.

До края на членството в ЕС ще трябва да взимаме решения, които изискват мнозинство от две трети в парламента- реформи на публичната администрация, реформа на децентрализацията, реформа на съдебната система, реформа на прокуратурата, това са реформи, които се извършват с мнозинство от две трети. И тези реформи не могат да бъдат предмет на изнудване, те са обект на стратегическото определение на държавата, както беше в други страни, които се присъединиха към ЕС, каза Ковачевски.

По думите му ако 17 години Северна Македония е била блокирана по пътя си към ЕС, сега за пръв път, с отказа на опозицията да гласува промените в конституцията, страната сама се блокира.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови