Латвия не е против разполагането на натовски войски в Украйна

OFFNews 28 февруари 2024 в 19:13 1393 4

 Пол Йонсон и Андрис Спрудс

Снимка БТА/АП

Латвийският министър на отбраната Андрис Спрудс (вдясно) разговаря с шведския си колега Пол Йонсон в щаб квартирата на НАТО в Брюксел

Латвия няма да се противопостави на разполагането на западни военнослужещи в Украйна, след като френският президент Еманюел Макрон в понеделник каза, че това "не е изключено", но Испания, последвана от Германия и други страни от ЕС отхвърлиха тази възможност, предаде ДПА.

"Латвия продължава да проучва различни начини за засилване на подкрепата за Украйна. Ако съюзниците от НАТО постигнат споразумение за разполагане на войски в Украйна, Латвия ще обмисли участие", каза пред ДПА говорител на Министерството на отбраната.

Рига оказва на Киев военна помощ от началото на войната преди повече от две години, като изпраща оръжия и обучава на територията си украински войници и заедно с други съюзници, добави той.

Днес испанският външен министър Хосе Мануел Албарес категорично изключи изпращането на испански военен персонал във военната зона.

"Няма да има испански войници в Украйна, разбира се, че няма да има, защото ние искаме мир, което е точно каквото и украинското правителство иска", каза Албарес пред парламента в Мадрид.

В понеделник след конференция в Париж за военната помощ за Украйна, френският президент каза: "Но нищо не може да бъде изключено в бъдеще. Ще направим всичко необходимо, за да гарантираме, че Русия няма да спечели тази война." Германия и Полша отхвърлиха възможността да бъдат пратени военни в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

4

Far Rider

29.02 2024 в 11:50

Ако някога !ембърлейн не си беше затворил очите казвайки: Чехословакия?? Трудно произнасям името й и дори не зная къде е на картата." И започва ВСВ. После агент Меркел с усмивка позволи на своя колега Путин първо да окупира Крим, а после и Донецк и Луганск. Ако западните държави не си бяха затворили очите и отворили пърдялниците сега нямаше да има война!

345

3

Джендо Джедев

28.02 2024 в 23:12

Mateevk,

Точно - то всички искаме пари, здраве и дълъг живот. Ама няма как да ги получим без да си дадем зор.

345

2

Джендо Джедев

28.02 2024 в 22:20

"Няма да има испански войници в Украйна, разбира се, че няма да има, защото ние искаме мир, което е точно каквото и украинското правителство иска"

Мдам, преди 80 години никой не искаше негови войници в Белгия, Франция и Полша и по тая причина получи немски войници в страната си... ;)

2099

1

Mateevk

28.02 2024 в 19:41

Всички искаме мир, но Путин иска война. И какво правим тогава? Стига сме си играли на заклинания и лозунги, а да погледнем истината в очите. Че скоро ще ни ги избоде, докато се правим, че не я виждаме. Край на мира! Трябва да воюваме за него.