Малдивският вицепрезидент е арестуван заради „бомбен заговор“

OFFNews 24 октомври 2015 в 12:57 2463 0

След взрив

Снимка Ройтерс

В края на септември взрив на кораба, с който пътуваше малдивският президент беше последван от арести и обвинения против висши полицаи.

Вицепрезидентът на Република Малдиви Ахмед Адиб е арестуван по обвинения в заговор за убийството на президента, съобщи Би Би Си, позовавайки се на вътрешния министър Умар Насир.

Адиб е задържан днес след на летището, след като се е върнал от официално посещение в чужбина. Той се намира в затвор и е обвинен в държавна измяна, е уточнил в Туитър министър Насир.

На 28 септември президентът Абдула Ямин по чудо остана невредим след взрив на кораб. С него той пътуваше към столицата Мале от друг остров, на който е летището на малката островна държава в Южна Азия. Ямин се връщаше от хадж – поклонничество в Саудитска Арабия.

Бомба е била поставена под седалката, заемана обикновено – но не и в този момент - от президента. От експлозията е ранена жена му, както и други пътници.

След инцидента Ямин уволни министъра на отбраната. Седмица по-късно бяха арестувани и двама висши полицаи, заради „опит за убийство“.

В последните години, пояснява Би Би Си, Малдивите са разтърсени от вътрешнополитически борби. Избирането на Ямин е било обект на продължителни кавги.

Ахмед Адиб, който отрича да има нещо общо с взрива на кораба, е вицепрезидент едва от три месеца. Той е заел поста, след предшественикът му е свален от президента – също по обвинения в измяна.

В столицата са взети строги мерки за сигурност поради опасения, че безредици ще последват ареста, пише малдивският вестник „Хавиру“.

„От рано сутринта в събота камиони с полицаи и войници се виждат по почти всяка улица“, съобщава той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови