Мъжът, който се опита да убие Рейгън, ще бъде освободен безусловно

OFFNews 02 юни 2022 в 08:05 2068 0

Мъжът, който се опита да убие президента Роналд Рейгън, за да впечатли актрисата Джоди Фостър през 1982 г., ще бъде освободен безусловно, предадоха Франс прес и БТА.

Федерален съдия прие искането за освобождаване на Джон Хинкли-младши. Съдът прецени, че след десетилетия на грижи и психологическа подкрепа Хинкли не представлява повече заплаха за обществото и може да бъде освободен без всякакъв съдебен контрол на 15 юни.

Днес Хинкли е на 67 г. Той стреля по президента при излизането му от хотел "Хилтън" във Вашингтон на 30 март 1981 г. После Хинкли обясни, че е действал така, защото искал да впечатли Джоди Фостър. Един от куршумите рикошира върху блиндираната президентската лимузина и порази Рейгън в гърдите.

Трима души бяха ранени в стрелбата, в това число и Джеймс Брейди, тогавашния говорител на Белия дом, който остана частично парализиран и имаше проблеми с говора.

Хинкли престоя в продължение на 30 г. в психиатрична клиника. Той бе освободен оттам през 2016 г. и му бе разрешено да живее при възрастната си майка в град Уилямсбърг. Там Хинкли трябваше да уведомява властите за всяко свое желание да пътува, да съгласува с тях дори маршрута и часовете на пътуването, да води дневник на ежедневните си дейности и да посещава редовно лекар. Хинкли имаше и забрана да прави опити за директна или индиректна връзка с Джоди Фостър и близките й, както и с потомците на Роналд Рейгън или с антуража на други засегнати от нападението хора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews