Непризнат за член на румънското кралско семейство е задържан в Малта

OFFNews 29 април 2024 в 20:52 1489 1

Паул Филип

Снимка Министерство на правосъдието на Румъния

Непризнатият член на румънското кралско семейство Паул Филип Румънски е задържан в ареста в Малта до 9 май. Това съобщи министърът на правосъдието на Румъния Алина Горгиу на официалния си профил във Фейсбук, цитиран от БТА.

"Молбата му да бъде освободен под гаранция е отхвърлена - решение, което може да бъде обжалвано. Министерството на правосъдието на Румъния ще продължи усилията си за това принцът да излежи присъдата си в Румъния, както прави с всеки беглец от румънската държава. Ще предоставим всички необходими документи и информация, за да може съдът в Малта да одобри предаването на беглеца", написа Алина Горгиу.

Според източници на Диджи24 принцът е бил на почивка в курорт, откъдето е бил заловен от полицията. Той се укриваше почти 4 г. от румънските власти, където бе осъден на 3 години и 4 месеца затвор.

През юни 2022 г. той бе заловен в Париж, но съдът във Франция категорично отхвърли предаването му на румънските власти. Днес те отново настояват принцът да бъде екстрадиран в Румъния, за да излежи присъдата си от 2020 г. Паул Филип Румънски е обвинен в купуване на влияние и злоупотреба със служебно положение в ущърб на обществените интереси. Той бе осъден по дело за незаконна реституция на някогашната кралска ферма Баняса, недалеч от Букурещ, и гората Снагов - защитена природна зона в южния окръг Илфов.

По делото "Фермата Баняса", което започна през 2016 г., бяха изпратени на съд 22 души, включително румънският бизнесмен Ремус Труйка, израелският милиардер Бени Щайнмец и редица други. Според Националната дирекция за борба с корупцията обвиняемите са сформирали организирана престъпна група, която имала за цел да осигури незаконната реституция на множество имоти, за които Паул Румънски претендирал.

През декември 2020 г. Върховният касационен съд произнесе окончателните присъди, сумарно на 79 г. затвор. Щетите по делото се оценяват на 145 милиона евро.

Паул Филип Хоенцолерн е роден през 1948 г. във Франция. Той е син на Карол Ламбрино, роден от брака през 1918 г. на румънския принц Карол (бъдещия крал Карол Втори), и Зизи Ламбрино, който година по-късно е анулиран. Паул не е признат за законен член на румънското кралско семейство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

1

eagle60

29.04 2024 в 21:34

У нас също един "цар" (никога не е коронясван) реституира с помощта на политици-лакеи де що му позволиха (Софиянски има "заслуги", искаше му се министър-председател да става, но бе излъган и го влачиха за "награда" по съдилища). Имаше аспирации и за връх Мусала, но се задоволи с изсичане на горите и продажбата на дървесината в Гърция. Като капак този наглец осъди България да му плаща. Помните ли кой му беше телохранител?
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews