Осъдиха на затвор до живот задочно Денис Капустин - създателя на Руския доброволчески корпус

OFFNews 16 ноември 2023 в 15:39 5126 1

Капустин

Снимка ТАСС

Боец от Руския доброволчески корпус на Капустин.

Втори западен военен окръг осъжда задочно на доживотен затвор Денис Капустин, основател на Руския доброволчески корпус, воюващ в състава на ВСУ.

Процесът срещу Капустин бе закрит, а журналистите научиха за началото му случайно, отбелязва Медиазона (в регистъра на "чуждестранните агенти"). Те не бяха допуснати да присъстват на обявяването на присъдата.

Капустин е обвинен едновременно по няколко члена от руския наказателен кодекс - държавна измяна, опит за терористичен акт, обучение в терористична дейност, създаване на терористична общност и придобиване на взривни вещества.

През април на Капустин бе предявен арест, но задочно от Басманния съд в Москва по дело за набег на диверсанти в Брянска област.

Руският доброволчески корпус пое отговорност за набега. На 2 март, след съобщенията за "диверсията" в Брянска област, в канала на Руския доброволчески корпус в Телеграм се появява видео, в което Капустин казва, че "корпусът" в Украйна е пресякъл руската държавна граница, за да демонстрира, че "руският народ с оръжие в ръка може да се бори с режима", напомня Би Би Си.

В края на март руското Министерство на вътрешните работи обявява Капустин за общодържавно издирване. Според версията на ФСБ той е "организатор и пряк участник в нападението на 2 март 2023 г., извършено от членове на Руския доброволчески корпус срещу села в Брянска област".

Също през март ФСБ твърди, че е предотвратила покушение срещу бизнесмена Константин Малофеев, собственик на телевизионния канал "Царьград", като обяви, че Капустин е организирал поставянето на самоделно взривно устройство под колата на Малофеев.

Капустин (известен също с псевдонимите Денис Никитин и Белият Рекс) като един от най-влиятелните десни радикали в Европа и привърженик на "превъзходството на бялата раса" е описван многократно от западните медии.

Предполага се, че той е създал РДК през 2022 г. Няма никакво съмнение, че Капустин е в Украйна - през октомври миналата година той и негови съмишленици дадоха пресконференция в пресцентъра на агенция "Интерфакс-Украйна". Капустин и РДК бяха подробно отразени от украинския канал ТСН, който заяви, че те "се борят за Украйна".

Капустин твърди, че неговото подразделение по никакъв начин не е свързано с т.нар. руски легион "Свобода", за който се смята, че включва руски доброволци, сражаващи се за Украйна (за действителната му дейност се знае малко).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови