С телефонен запис IDF твърди: ''Хамас'' има половин милион литра гориво само под една болница в Газа

Кристина Минчева 03 ноември 2023 в 13:41 5278 0

Разговор за горивото в Ивицата Газа

Снимка Стопкадър/ Х (преди Туитър)

Част от телефонния разговор с медицинско лице от Газа, публикуван от IDF в X

Израелските отбранителни сили (IDF) публикуваха запис от телефонен разговор, за който се твърди, че медицински служител от Газа казва, че "над половин милион литра гориво" на "Хамас" се съхранява под болницата "Шифа" - най-голямата в Ивицата Газа. 

В изявление IDF съобщава, че "телефонният разговор потвърждава твърденията, че "Хамас" контролира енергийните ресурси и запасите от гориво в Ивицата Газа и ги използва за тероризъм“.

"Освен това, ако в Ивицата Газа бъдат разрешени доставките на гориво, "Хамас" планира да завладее тези ресурси“, казват още от Израелските отбранителни сили. 

Те добавят, че ще продължат да разкриват информация, която доказва, че терористичната организация "Хамас" използва ресурсите на цивилното население на Ивицата Газа за тероризъм.

Това е проведеният телефонен разговор с медицинско лице от Ивицата Газа:

- Кой контролира целия дизел в Газа?
- "Хамас" контролира дизела. Всички знаем какво има под болниците.
- Приятелю, нека не говорим за "Шифа" (болница), нека Бог прокълне "Шифа".
- Позволи ми, човече, позволи ми, ние ще доставяме (гориво) на "Шифа", капка по капка. Днес имат по-малко от половин милион литра под земята.
- И двамата знаем, че има още повече (гориво)Приятелю, те имат милион литра гориво под земята.
- Знам това, което хората казват тук, но как съм свързан с това? Ако занеса гориво в болницата точно сега, те ще го вземат. Не си ли съгласен с мен?
- Приятелю, ти си напълно прав. 

Преди седмица Израелските отбранителни сили (IDF) публикуваха снимка, показваща резервоари с гориво в Газа, в отговор на твърдение на контролираните от терористите от "Хамас" здравни власти и на ООН, че горивото е на изчерпване и че ако не бъде внесено отвън, хирургическите операции в болниците в палестинския анклав ще бъдат принудително спрени.

Тогава Агенцията за подпомагане на палестински бежанци към ООН (UNRWA) написа, че ако спешно не получат гориво, ще бъдат принудени да спрат операциите си в Ивицата Газа.

В отговор израелската армия публикува снимката със следния текст:

"Тези резервоари за гориво са в Газа. Те съдържат повече от 500 000 литра гориво. Попитайте "Хамас" дали може да вземете малко".

Американо-израелският комитет по обществени въпроси също беше публикувал информация за количествата гориво, като твърдеше дори нещо още по-силно. Той определя количеството не на "над 500 хил.", а на 1 млн. литра гориво.

"(Горивото) не се използва за подпомагане на невинни палестинци. "Хамас" го използва, за да атакува невинни израелци", пише комитетът във видеопослание във Фейсбук със същата снимка.

От агенцията на ООН държат на тезата си, че хората бедстват и има опасност от хуманитарна катастрофа. 

Снощи на брифинг на Министерството на външните работи на Израел за отразяващите войната чуждестранни журналисти полковник Моше Тетро, ръководител на Администрацията за координация и свръзка с Газа от отдела за координация на правителствените дейности в териториите, отрече настойчиво повтаряните твърдения на "Хамас", на контролираните от терористичната групировка власти в палестинския анклав и на ООН за настъпила хуманитарна катастрофа там вследствие на войната, започнала на 7 октомври.

Той нарече "лъжи" твърденията, че болници затварят, защото нямат гориво. Периодично властите в Газа обявяват крайни срокове и твърдят, че след тях болници ще затворят заради липса на гориво. Сроковете идват и отминават, а болниците продължават да работят - отбеляза полк. Тетро.

Той напомни и за щабовете на "Хамас" под болниците и свърза исканията им за гориво отвън именно с нуждите на терористите за водената от тях война, а не за болните в болниците. "Няма недостиг нито на гориво, нито на храна, нито на вода, нито на лекарства", подчерта полк. Тетро.

Преди началото на войната Израел осигуряваше по-големия процент от необходимо на анклава електричеството, но не 100%. Причината Ивицата Газа да няма достатъчно мощности е, че милиардите, излети под формата на международни помощи в него, са отивали не за нещо градивно, а за прокарването на 500-километровата мрежа от тунели на "Хамас" под Газа, за направата на бомби, за охолството на ръководителите ѝ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови