Шолц без информация. Германското разузнаване BND се провалило за метежа на Пригожин

OFFNews 29 юни 2023 в 10:22 1428 0

Снимка Getty Images

В централата на федералното разузнаване BND в Берлин проспали подготвяния от Евгений Пригожин метеж в Русия.

Германските служби не са знаели нищо за плановете на руския олигарх Евгений Пригожин за предприемане на ефективен бунт срещу Москва, призна канцлерът на Германия Олаф Шолц. Самият той не е имал никаква информация за ситуацията около Пригожин и затова обяви намерението си да обсъди обмена на информация със съюзниците на Германия. Според някои медии, американците са знаели за плановете на основателя на "Вагнер Груп" от средата на юни.

В предаването "Maischberger" на телевизия ARD Олаф Шолц призна, че BND, федералната разузнавателна служба, е била изненадана от бунта на наемническата група "Вагнер" в Русия. "Службите в Германия очевидно не са знаели за това предварително", заяви Шолц в ефира на телевизията.

Германската агенция ДПА твърди, че по този повод Шолц ще обсъди обмена на информация със съюзниците. Позовавайки се на съобщенията, че американските разузнавателни служби са знаели за това предварително, канцлерът заяви: "Ще трябва да го обсъдим всички заедно, включително нещата, за които се спекулира сега".

Според "Вашингтон пост" разузнавателните служби на САЩ са знаели в средата на юни, че ръководителят на "Вагнер Груп" Евгений Пригожин планира брутална операция в Русия. Според "Ню Йорк Таймс" служители на американското разузнаване са информирали високопоставени военни и държавни служители на 21 юни, че Пригожин подготвя действия срещу руското военно командване.

Бунтът бе реализиран на 23-24 юни. Съединените щати са били наясно с предстоящите събития в Русия, но не и Германия.

Електронният портал на седмичника "Шпигел" коментира, че германското правителство е било доста изненадано от драматичното развитие на ситуацията в Русия. "BND очевидно се провали като система за ранно предупреждение", констатира изданието. „Съмнително е дали и кога американската информация е достигнала до германското външно разузнаване", отбелязва още "Шпигел".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков