В първите часове на войната Зеленски звъни на Макрон: Обади се на Путин, той ще те послуша и ще спре!

OFFNews 08 септември 2022 в 11:20 4226 0

Володимир Зеленски и Еманюел Макрон в Киев на 16 юни 2022 година.

Снимка Getty Images

Володимир Зеленски и Еманюел Макрон в Киев на 16 юни 2022 година.

Обадете се на Путин, той ще ви послуша и ще спре войната. На това се е надявал в първите часове на 24 февруари президентът на Украйна Володимир Зеленски, който се е обадил на френския си колега Еманюел Макрон да му съобщи за началото на войната срещу Киев.

В интернет попадна видео с разговора между двамата президенти сутринта на 24 февруари, часове, след като армията на Руската федерация е пресякла украинската граница. В разговора украинският лидер съобщава на своя колега за началото на пълномащабно нахлуване на Русия в Украйна и призовава Макрон за създаването на антируска коалиция. Видеото беше публикувано от парижката кореспондентка на Националното обществено радио Елеонора Бердсли в Туитър.
Ето и стенограмата от разговорите между двамата президенти.

Макрон: Тоест, това означава, че те са изпратили своите специални войски навсякъде в Киев?

Зеленски: Навсякъде. Киев, Одеса. И от Беларус. Така че ние се борим навсякъде по нашата територия. Навсякъде, действително. Ние не сме си и си представяли, че ще се случи по друг начин от този през 2014. Те са в пъти повече, много повече.

Макрон: Разбира се. Това е пълна война.

Зеленски: Да. Тотална война.

Макрон: ОК. Ахм… ОК.

Зеленски: Да… Ами , аз мисля, Еманюел, това е много важно, ти да поговориш с Путин и, много е важно да се създаде антивоенна коалиция. Ние сме сигурни, че европейските лидери и Байдън могат да се обединят, да звъннат по телефона и да кажат: „Стоп!“. И той ще спре. Той ще ви послуша. И, това, което искам да кажа, просто спрете войната и поговорете с него.

Макрон: Той ще попита на какво сте готови? Вие готови ли сте да седнете на кръгла маса и да започнете преговори?

Зеленски: Разбира се. Длъжни сме. Разбира се, ние сме длъжни.

Макрон: Добре. Владимир, в момента, в който имам обратна връзка, ще го направя. И ще ви информирам за това, което можем да направим. Разбира се твърде много зависи от руската страна, но ние ще видим с нашите хора, какво може да има смисъл и да помогне по този проблем.

Зеленски: Добре. Благодаря.

Макрон: Сега се пази!

Зеленски: Благодаря. Засега!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови