И Даниел Митов осъди прокуратурата за 25 000 лв.

OFFNews 14 декември 2022 в 09:59 1887 0

Митов

Снимка БТА

Даниел Митов

След Христо Ангеличин и Даниел Митов осъди прокуратурата за морални щети заради делото със самолетните билети и държавното обвинение трябва да му плати 25 000 лв., съобщи "Сега". Митов беше външен министър в правителството на ГЕРБ, а негов заместник във МВнР бе Ангеличин.

Двамата бяха обвинени в безстопанственост, като причината бе, че без обществена поръчка ведомството е сключило споразумение с аграрното министерство да ползва услугите на неговия туроператор за осигуряване на самолетни билети, ваучери за хотелски настанявания и застраховки при служебни пътувания.

Според обвинението МВнР е изплатило на дружеството близо 500 000 лв., но не е получило отстъпка от цената на билетите. По-късно туроператорът върна парите, но прокуратурата счете, че има престъпление.

В иска си срещу прокуратурата Митов описва, че заради предявеното му обвинение е изпитвал срам и подтиснатост, бил разстроен и чувствал психически тормоз. Освен това се разклатило и здравето му, страдал от депресия, загубил съня си и получавал хипертонични кризи.

Бившият министър се закани да съди държавното обвинение още тогава, но едва тази година е завел иск в Софийския градски съд, като претенцията му бе за 100 000 лв. за морални вреди и 10 200 лв. за адвокатски хонорари. Преди 2 г. Даниел Митов бе окончателно оправдан, че като външен министър е извършил престъпление по служба. 

По същото дело Христо Ангеличин вече осъди прокуратурата на две инстанции да му плати обезщетение от 20 000 лв.

В мотивите си за Даниел Митов СГС пише, че "по повдигнатото обвинение ищецът е бил признат за невиновен и оправдан с влязла в сила присъда. Наличието на оправдателна присъда характеризира всички извършени в хода на наказателното производство процесуални и процесуално-следствени действия като незаконосъобразни, независимо, че към момента на извършването им същите може да са отговаряли на вътрешното убеждение на съответния орган за виновност на дееца и да са били продиктувани от събраните по делото към този момент доказателства. Следователно, крайният съдебен акт, с който подсъдимият се оправдава, прогласява процесуалната и материалната незаконосъобразност на извършените спрямо него действия и отрича по категоричен начин необходимостта от извършването им".

Напомня се, че Митов не е бил осъждан и е професионално реализиран, включително и в политиката.

Решението на СГС не е окончателно и може да се обжалва пред апелативния съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews