25% от българите имат пълна защита, до средата на август няма да имаме големи проблеми с COVID-19

Скоро в страната ни ще започнат да се появяват оранжеви зони, първо край морето, заяви проф. Витанов

OFFNews 01 август 2021 в 08:35 7101 0

До средата на август няма да имаме големи проблеми с коронавируса. В края на август ще имаме около 1500 заразени на ден, а пикът на четвъртата вълна ще е през септември. 

Има леко апокалиптичен сценарий, но той е важен само за шефовете на болници, заяви математикът проф. Николай Витанов по Нова тв. "Особеностите са такива, че много рязко ще се вдигне броят на заболелите, защото делта вариантът се разпространява по-лесно. Но това означава и, че рязко ще падне. Продължителността не е голяма, но пиковите стойности, които можем да достигнем може да са такива, че свят да ни се завие", обясни проф. Витанов.

Новите рекорди, които могат да се получат, е като числото 3000 се умножи по нещо, каза той и уточни, че вече няма да прави прогнози за повече от 7 дни. 

Ако вирусът мине на костенурка, няма проблем - бавно се увеличават случаите. Но ако мине с едно ферари с цвят червен - трябва да се мисли много кога точно да се налагат мерки, подчерта проф. Витанов, който бе част от Националния оперативен щаб начело с ген. Мутафчийски. 

Професорът обяви, че скоро в страната ни ще започнат да се появяват оранжеви зони, първо в Източната част на страната. Проблемът със София е, че софиянци ходят много на море в Гърция, но поради големият брой хора, в столицата вълната ще е по-късно, обясни той. 

Вирусът винаги надделява винаги над нашето пренебрежение към него, каза проф. Витанов. Пълна защита имат около 1/4 от хората, а някаква защита имат около половината от българите. Но за Делта вариантът този щит е недостатъчен, защото той е много заразен, обясни още експертът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови