Бременните жени ще се ваксинират безплатно срещу коклюш

Първата планова имунизация срещу заболяването ще се прави от шестата седмица на новородените, съобщи служебният министър на здравеопазването Галя Кондева

OFFNews 26 април 2024 в 14:45 1455 0

Галя Кондева, Ангел Кунчев

Снимка БГНЕС

Галя Кондева, Ангел Кунчев

Бременните жени ще се ваксинират безплатно срещу коклюш. Това ще стане възможно след празниците, когато наредбата, която ще разреши това, бъде променена.

Това съобщиха служебният министър на здравеопазването Галя Кондева и главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

„Министерството на здравеопазването ще осигури възможност на всички бременни, които са между 27 и 36 гестационна седмица, без значение дали са здравноосигурени, или не, да се имунизират безплатно. Това ще се случва в РЗИ", обясни Кондева.

"Готови сме да направим и изнесени кабинети. Имайте предвид, че броят на бременните не е толкова голям и трябва да видим какъв интерес има", каза Кунчев.

Регистрираните случаи на коклюш в България вече надхвърлят 500 в сравнение с 4 за същия период на миналата година, посочи здравният министър и добави, че това показва тенденцията за епидемично разпространение на заболяването.

Тя отбеляза, че най-засегнати от заболяването са децата, които са над 90% от всички докладвани случаи. Д-р Кондева обясни, че рисковата група от усложнения и хоспитализация са децата до 1 година, като 84% от тях са неимунизирани поради ненавършена възраст и други причини.

До месец болните от коклюш ще бъдат най-малко хиляда, каза проф. Ива Христова

Д-р Кондева обяви, че поради това, както и след становища от Националния съвет по имунизации, Съвета по акушерство и гинекология и по предложение на главния държавен здравен инспектор, е взела решение за актуализация на имунизационния календар на България.

Според промяната ще се допуска основната планова имунизация срещу дифтерия тетанус, коклюш, полиомиелит, химофилус инфлуенце тип Б инфекции и хепатит Б, при новородени, да започне по-рано, а именно от шеста седмица.

Стремим се към осигуряване на максимална безопасност на най-рисковата група – децата до една година. Най-вече тези, които не са навършили имунизационна възраст. Това става по два начина, както със свалянето на възрастта за имунизация с две седмици, с което покриваме 25% от тях, така и с възможността всички желаещи бременни жени да бъдат имунизирани в имунизационни пунктове безплатно като препоръчителна имунизация, така че да осигурят антитела за новородените си деца. Мисля, че това в най-голяма степен ще реши проблема с най-рисковата група, посочи Кунчев.

Доц. Кунчев: Децата до 5 г. със симптоми на коклюш ще се тестват безплатно

„Разбира се работим и по осигуряването на диагностика. Току що обсъждахме, че вероятно към четирите центъра във Варна, Пловдив, Стара Загора и Плевен ще добавим и Бургас, тъй като има възможност и населението е достатъчно голямо. В тези места, по препоръка на Районните здравни инспекции, ще се прави безплатна PCR диагностика по критерии, които вече сме изпратили“, допълни още той.

Според държавния здравен инспектор това са стъпките, които ще доведат до рязко намаляване на риска, особено от тежко протичане и усложнения. „Виждате, че този висок процент е дори по-висок от този в Европа. Над 80% от тези, които са заразени и карат заболяването, са неимунизирани, или в доимунизационна възраст, или с пропуснати по някаква причина имунизации“, каза още Ангел Кунчев.

По думите му центровете могат да започнат работа в първите работни дни след Великденските празници.

Препоръка за масова имунизация при тази ситуация надали е удачна. Всяка бременна жена може да си направи консултация с акушер-гинеколога, който проследява бременността, както и с личния лекар, смята експертът.

Обещанието за 2000 дози ще бъде изпълнено, коментира той за наличието на ваксини срещу коклюш.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша