Китайски учени описаха неочаквана възможна полза от черния шоколад. Според проучване, публикувано в списание Scientific Reports, съществува връзка между консумацията на черен шоколад и намаляването на риска от есенциална хипертония.
Научният труд е обобщен в прессъобщение на агрегатора на новини от областта на медицинската наука Medicalxpress.
Експертите са анализирали данни, получени от MRC Integrative Epidemiology Unit към Бристолския университет, които включват генетични профили на 64 945 души от европейски произход.
Изследвано е влиянието на консумацията на черен шоколад върху риска от заболявания като сърдечна недостатъчност, кръвни съсиреци, инсулт, коронарна болест на сърцето и есенциална хипертония.
Установена е значителна връзка между редовната консумация на черен шоколад и намаления риск от есенциална хипертония, както и известна връзка между консумацията на черен шоколад и намаления риск от венозен тромбоемболизъм. Не е установена връзка с други заболявания.
Хипертонията се определя като хронично високо кръвно налягане. Терминът есенциална хипертония се използва, когато причината за високото кръвно налягане е неизвестен фактор, а не някакво друго заболяване.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
Джендо Джедев
Честна дума от Путин: Засега няма да превземаме Харков
ob1
Руската църква е наказала десетки свещеници заради антивоенни позиции
dolivo
Кирил Петков е претърпял катастрофа край Аксаково, има загинал
dolivo
Симеоновският лифт спря завинаги, няма части за него