Кампания разяснява симптомите на инсулта

OFFNews 31 октомври 2022 в 14:28 837 0

инсулт

Снимка Unsplash

В България се регистрират по 35 хиляди случая на инсулт за година

Националната кампания „Научи симптомите на инсулт! Всяка минута е ценна!“ обяснява какви са симптомите на инсулта и каква трябва да бъде реакцията на околните. В България се регистрират по 35 хиляди случая на инсулт за година, съобщи по БНР председателят на Асоциацията за инсулт и афазия Дорина Добрева.

Повече от 7000 завършват с летален изход. 28 хиляди го преживяват и остават с различна степен на инвалидност. При 10% от тях е тежка и изисква допълнителни грижи. 25% до 50% от преживелите инсулт имат нарушения на речта – афазия, каза Добрева.

Прогнозата за България за периода от 2015 до 2035 година сочи ръст на инсултите с 14%, обясни тя.

„Познавайки симптомите, хората могат да помогнат да не се стига до тези страшни последствия. Изготвен е и национален план за борба с инсулта“, съобщи тя.

По думите ѝ основен рисков фактор е високото кръвно налягане.

„Личните лекари трябва да дадат насоки за правилното му проследяване. Необходимо е да бъде проследявана и проводимостта на кръвоносните съдове“.

Диана Добрева посочи признаците на инсулт: „Изкривяване на единия ъгъл на устните, изтръпване или слабост в едната ръка или крайник, сериозно нарушение в говора или заваляне на речта. Ако са налични, трябва да се набере 112 и да се потърси най-близкия център за лечение на инсулт" Времето за действие е до 4 часа след първите симптоми, подчерта тя.

Добрева припомни, че по Плана за възстановяване се предвижда разкриването на 10 звена и центрове за лечение на инсулт в страната. Съществува и безплатно приложение, което изчислява риска от инсулт. 

Кампанията „Научи симптомите на инсулт! Всяка минута е ценна!“ протича на територията на 300 общини в България. Тази година тя се подкрепя от Министерството на здравеопазването, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, Националното сдружение на общините в България и много представители на българския бизнес.

Иновация за инициативата е създаването на интерактивна карта на всички местоположения в страната, на които могат да бъдат намерени листовки, плакати, транспаранти, билбордове или други информационни материали.

Целогодишно във фоайето на всяка община ще има специален щендер с листовки на Асоциацията за инсулт и афазия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews