Кардиолог: Затлъстяването повишава хормоните на стреса

OFFNews 29 април 2024 в 09:14 1295 0

Стоян Стефанов

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

д-р Стоян Стефанов

"Затлъстяването води до дисбаланс в хормоналната активност и се нарушава регулацията на вегетативната нервна система. Това разцентрова функцията на всички органи и системи, започва покачване на хормоните на стреса в организма.”, обясни кардиологът д-р Стоян Стефанов в интервю за БГНЕС.

Той обясни как "работи" затлъстяването.

“Основната прицелна точка на затлъстяването, където се осъществява вредният ефект, е нарушенията в метаболизма. Тези нарушения са вследствие от хормонален дисбаланс, тъй като мастната тъкан в човешкия организъм не е инертна, т.е. мастната тъкан синтезира хормони. Когато в човешкия организъм има по-голямо количество от необходимото мастна тъкан, тя съответно синтезира и повече хормони", каза кардиологът.

Последствията са дисбаланс в вегетативната нервна система, респективно покачване на кръвното налягане, покачване на пулса, покачване на стойностите на кръвна захар”, поясни д-р Стефанов. Той подчерта, че по този начин се нарушава инсулиновата чувствителност, обмяната на веществата, покачват се стойностите и на пикочна киселина.

“Тези неща по каскаден механизъм и ефектът на доминото водят след себе си до други сериозни заболявания, а от там - усложнения, инвалидизации, и дори най-лошото - смърт”, коментира докторът.

Д-р Стефанов уточни, че няма група, която е в безопасност, но има и рискови такива.

“Абсолютно всеки човек, в зависимост от неговия начин на живот, може да стигне във фаза, в която има затлъстяване, но при всички положения има групи, които са в по-голям риск от това състояние. Това най-често е свързано от една страна с фамилната обремененост, от друга страна и с професията. За жалост много голям брой професии в днешно време са свързани с много ниска физическа активност в ежедневието”, припомни д-р Стефанов.

Той отправи и препоръка за предстоящите празници. “В живота трябва да има от всичко, но "дозата прави отровата", така че максимата, която я спазвам и препоръчвам на всички, е да има разнообразие, да има от всичко в живота, но с умерена доза, балансът е ключът във всяко едно отношение”, уточни кардиологът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews