Министър Сербезова: Политици не бива да говорят за ваксините

Ще анализираме ефекта от въвеждането на зеления сертификат преди да предложим нови мерки, заяви проф. Асена Сербезова

OFFNews 14 декември 2021 в 10:42 13941 1

Снимка БТА/Минко Чернев

"Политици не бива да говорят за ваксините. Tам където има високо имунизационно покритие, кампанията се води от експерти", каза министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова по БНР и даде пример с Португалия, където населението е ваксинирано на 90%.

Тя увери, че занапред решенията, свързани с пандемията, ще бъдат вземани от експерти.

Ваксинацията срещу COVID у нас - провалена при старта ѝ

Според нея проблемът с ниското ваксинационно покритие срещу COVID-19 у нас е бил заложен още в началото на кампанията, когато не е било разяснено на достъпен език какви продукти са ваксините и защо са безопасни.

"Може би от самото начало, преди около две години, ваксинацията беше започната не толкова удачно, да не кажа погрешно, защото в повечето държави в приоритетните групи беше възрастното население. От самото начало беше подавана обективна, на достъпен език, информация, включително с "горещи линии". В други държави хората, които искаха да се ваксинират, получаваха часове, в които могат да го направят с есемес. Изпуснато е ценно време, но ние ще направим такава кампания, защото науката е категорична за ползите", посочи проф. Сербезова.

Според нея решението да се ваксинираш не е само индивидуално, защото с него пазиш и околните, които имат противопоказания за ваксинация. 

Министър Сербезова каза още, че лично е изпитала ефекта от ваксините:

"Боледувах преди да бъда ваксинирана, в началото на пандемията. Върнах се от командировка в Азия, бях на инспекция в един завод. Вероятно съм била една от първите заразени. Боледувах два месеца, тогава все още лекарите не знаеха каква е тази болест. Предписаха ми три антибиотика, от които нямаше ефект, и започна да се оформя херния от кашлица. Това бяха два месеца, в които аз бях с прикрепена възглавница, за да мога да дишам. След това се заразих и като ваксинирана и изкарах вируса само за два дена, с много леки симптоми. От собствен опит мога да кажа какво е да боледуваш неваксиниран и ваксиниран", разказа тя.

Зелените сертификати

Зелените сертификати са препоръчани от Европейската комисия. Ще поискам анализ на ефекта от въвеждането им и на тази база ще реша какво да предприема оттук нататък, каза министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова след въпрос дали ще издаде заповед, с която сертификатът да стане задължителен за парламента и министерствата.

Ще има ли кадрови промени в болниците, казусът "Лозенец"

Един от месечните анализи, които се изпращат в Министерството на здравеопазването, е за състоянието на лечебните заведения. Ще го поискам още днес и в зависимост от показателите е възможно да предприемем конкретни ревизии, каза здравната министърка.

Проф. Сербезова коментира и казуса със сливането на педиатричната болница, болница "Лозенец" и дружеството, което е било създадено с решението за изграждане на национална детска болница:

"Смятам да извикам и трите страни в казуса, за да видим това ли е бил най-удачният вариант. Интересуват ме фактите. През октомври е имало проектно решение от МЗ, но Министерският съвет не е одобрил тази форма на сливане, затова трябва да се запозная с хронологията", каза тя.

Според нея, за да спре доплащането от страна на пациентите, трябва да бъде завършена дигитализацията на здравеопазването. Когато се дигитализират всички процеси, всичко става прозрачно – с какво е лекуван човекyt, какви средства са вложени и какъв е резултатът, посочи министърyt.

Тя коментира и недостигa на някои медикаменти у нас:

"Има система за електронно проследяване на наличностите и на тази база се вземат решения за спиране от износ на определени препарати. Така през ноември беше спрян износът на 297 медикамента. Важно е обаче дали всички подават информация към тази система, за да има реална полза от внедряването ѝ", каза министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8959

1

Станчо Панса

14.12 2021 в 13:20

"Асена Сербезова по БНР и даде пример с Португалия, където населението е ваксинирано на 90%."

"И въпреки това са в локдаун, и изсикват тест за всички пристигащи, независимо ваксинирани или не" забрави да допълни Сербезова

От собствен опит мога да кажа какво е да боледуваш неваксиниран и ваксиниран....Буахахахахаха. Можеш да кажеш какво е да боледуваш за втори път, но не и ваксиниран. Между 5 и 10 процента от починалите всеки ден за ваксинирани. Обясни им на тях какво е да преболедуваш ваксиниран.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews