Забраняват със закон продажбата на райски газ на непълнолетни

OFFNews 27 юли 2022 в 07:37 2861 1

Маргаритов

Снимка БТА архив

Зам.-министър Димитър Маргаритов

Продажбата на диазотен оксид или "райски газ" на непълнолетни ще бъде забранена. Това предвижда законопроект за изменение на Закона за закрила на детето, който е внесен в парламента. 

Това заяви зам.-министърът на икономиката и бивш председател на КЗП Димитър Маргаритов по БНТ. Употребата на "райски" газ е придобила епидемични размери сред подрастващите", подчерта той. 

КЗП от днес извършва масирани проверки по всички възможни канали, включително и в онлайн пространството като отряд за бързо реагиране. Първата стъпка е спиране на употребата от младежи и деца. Където бъде установено предлагането на такова вещество, ще бъдат издавани заповеди за временно спиране на продажбата, каза още зам.-министърът.

Тази заповед ще може да се издадва по време на проверката. От нея следват две неща - първо инспекторите ще вземат проба от артикула, за да се провери в лаборатория дали конкретното вещество е опасно за здравето. Втората стъпка е задължаването на търговците да представят оценка на риска.

"Да докажат, че това, което предлагат на своите клиенти, съответства на изискванията за безопасност на продуктите", обясни Маргаритов. 

Доклади у нас и в чужбина са категорични, че употребата на диазотен оксид в големи количества води до трайни увреждания на здравето, понякога и риск за живота. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

1

Име на профила

27.07 2022 в 11:18

А защо само за непълнолетни? Каква работа с него имат повечето пълнолетни? Щом е пдихотропно вещество - направете го контролирана субстанция, аз съм сигурен, че зъболекари те ще могат и така да си го набавят, а за какво е на всички останали освен да се друсат?