Хю Грант се споразумя с таблоида ''Сън'' извън съда - подслушвали го

OFFNews 17 април 2024 в 18:48 2137 0

Хю Грант

Снимка Getty images

Хю Грант

Хю Грант е уредил извън съда дело срещу издателя на таблоида "Сън" заради твърденията, че журналисти са използвали частни детективи, за да подслушват телефона му и да нахлуят в неговия дом, предадоха осведомителните агенции, като цитираха изказване на британския актьор.

Грант, заедно с по-малки син на крал Чарлз Трети - принц Хари, съди "Нюз груп нюзпейпърс" за предполагаемо широко разпространено незаконно събиране на информация, включително подслушване на телефони, влизане с взлом и "измъкване" на поверителна информация за него.

Известен с участието си във филми като "Наистина любов", "Падингтън 2" и "Нотинг Хил", Грант се превърна в активист за реформа на пресата, след като избухна скандалът с незаконния достъп до телефоните преди повече от десетилетие, а в последните години обедини усилията си с Хари.

Актьорът твърди, че казусът е уреден срещу "огромна сума пари", отбелязва Асошиейтед прес.

"Както обикновено се случва с напълно невинни хора, те ми предлагат огромна сума пари, за да не се стига до съд", написа той в социалната мрежа "Екс". "Дори ако всички обвинения бъдат доказани в съда, аз пак трябваше да платя около 10 милиона британски лири (12,4 милиона долара) за разходи".

Сумата на споразумението не беше оповестена. От "Нюз груп нюзпейпърс" казаха, че споразумението е във финансов интерес и на двете страни, за да се избегне скъпоструващ съдебен процес, отбелязва Асошиетед прес.

Неговият случай беше един от няколкото съдебни дела, отговорили на изискванията да стигне до съдебен процес във Висшия съд на Лондон през януари 2025 г. Актьорът обаче се е съгласил на споразумение с "Нюз груп нюзпейпърс", информира той в социалната мрежа "Екс". Това стана малко, след като договорката беше разкрита от съдебни документи в сряда.

Преди това Хю Грант, който е на 63 г., заведе дело срещу компанията на Рупърт Мърдок заради несъществуващия вече таблоид "Нюз ъв дъ уърлд", което беше уредено през 2012 г., година след като медийният магнат закри изданието след обществена реакция заради хакерски атаки.

"Нюз груп нюзпейпърс" отхвърля твърденията за каквито и да било неправомерни действия от страна на служители на в. "Сън", като вече е уредила повече от 1300 случая - плюс още около 300 чрез собствената си схема за изплащане на обезщетение - без да признава каквато и да било отговорност, припомня Ройтерс.

Въпреки това уреждането на делото на Грант, което се фокусира изключително върху предполагаеми нарушения на в. "Сън", повдига въпроси относно устойчивостта на тази дългогодишна позиция. Медийната компания отказва да коментира.

Уреждането на спора би могло също така да намали шансовете на "Нюз груп нюзпейпърс" за съдебен процес по обвинения в незаконно събиране на информация за първи път, въпреки че делото на Хари продължава и принцът неведнъж е говорил за своята "мисия" да прочисти британската преса.

Миналия месец Хари и други ищци се опитаха да включат и Мърдок по делото, твърдейки, че той лично е участвал в прикриването на нередности, като решението по молбата им все още се очаква, отбелязва Ройтерс.

От "Нюз груп нюзпейпърс" казват, че ищците използват делата като начин за атакуват таблоидите и че обвиненията срещу настоящи и бивши служители са "подла и цинична атака срещу тяхната почтеност".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки