Бивш шеф на "Терем": Само у нас се печели от утилизиране на боеприпаси

OFFNews 04 октомври 2014 в 10:26 3506 0

Снимка МВР

МВР разпространи снимки, от които е видно как изглежда районът на взривения цех за утилизация на боеприпаси край Долни Лом. От снимките е видно, че на мястото има кратер, а от сградите на цеховете няма и следа. Снимките са направени от безпилотния самолет на Министерството на отбраната.

За да няма произшествия при утилизирането на стари боеприпаси в неясно състояние, са нужни компютъризирана апаратура и обучение на специалисти, които нито боравят директно с мини и снаряди, нито имат дневни норми. Поради тази причина, утилизацията по света не е печеливша, докато в България тя носи приход, защото не се прави инвестиция в кадри и оборудване.

Това обясни пред bTV бившият директор на завод "Терем" доц. д-р Станчо Петков. Той разказа, че е бил сред първите хора, влезли на територията на отнесения от взрива завод в Горни Лом. Според него, щетите показват, че на площадката на „Миджур” е имало десетки тонове взривно вещество, макар дневната норма на работниците да е била 5-600 кг.

По думите му „действително там е една много голяма рана, не само там, а в цялата държава. Това показва състоянието на т.нар. военна промишленост у нас. Тя вегетира, защото държавата избяга от своите функции”. Петков посочи, че служба КОС на МВР е отговорна за това, че обектът на „Видекс” е продължавал да работи и след откритите при проверка нарушения.

Като бивш директор на държавно дружество Петков обясни, че "Терем" винаги е било на второ място при търговете. В същото време, именно в тези фирми имало политически назначения на хора, които нямат нужната компетентност. Като пример Петков даде именно "Терем", където изпълнителен директор станал бившият ни посланик в Либия Кръстьо Илов, както и друго предприятие, управлявано от печатар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков