Голям пожар горя край Атанасовското езеро в Бургас

OFFNews 01 октомври 2023 в 20:42 1547 1

Пожарът край Атанасовското езеро.

Снимка БНТ

Пожарът край Атанасовското езеро.

Голям пожар горя в района на Атанасовското езеро в Бургас, в района на училището по сърф, съобщи БНР.

Той избухнал след 17.30 ч и към този час вече е потушен.

Запалили се сухи треви и папур. На място били изпратети две коли на пожарната и седем огнеборци, съобщи началникът на Противопожарната служба в Бургас комисар Николай Николаев.

Издирват се двама мъже по подозрение, че са предизвикали пожара.

Езерото е един от трите най-значими езерни комплекси от влажни зони за концентриращи се водолюбиви птици по българското черноморско крайбрежие. В района са установени 288 вида, от които 84 са включени в Червената книга на България. От срещащите се видове 127 са от европейско природозащитно значение. Като световно застрашени са включени 19 вида, а като застрашени в Европа - 28 вида. Мястото осигурява подходящи местообитания за 105 вида. В езерото гнезди преобладаващата част от българска популация на саблеклюна, гривестата рибарка и на морския дъждосвирец, поради което е най-важно място за тези видове.

До 240 000 щъркела и до 60 000 грабливи птици прелитат ежегодно оттам по време на есенната миграция. Това е мястото с най-голямата концентрация в Европа по време на прелет за розовия пеликан и къдроглавия пеликан, тръстиковия блатар, вечерната ветрушка и на второ място (след Босфора) по концентрация на малкия креслив орел.

Заедно с останалите бургаски езера е едно от най-благоприятните места за нощуване на пеликаните и щъркелите между делтата на Дунав и Босфора.

Тъй като не замръзва през зимата, езерото е място с международно значение за концентриране на зимуващи водолюбиви птици, сред които къдроглавият пеликан, голямата белочела гъска, червеногушата гъска, белият ангъч, саблеклюнът и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-295

1

Vitorio

01.10 2023 в 21:22

Ами студено е вече, как да се сгреят горките мигранти?!
Само се чудя защо август палеха Гърция като там си беше още топло... моето обяснение е носталгия по дома и пустинята на близкият изток!
С един смартфон можеш да изкараш арабина от пустинята, но пустинята от арабина НИКОГА и това скоро европейците ще го разберат по трудният начин!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews