Шефът на ГДБОП: Има твърдения, че Сарафов е бил чест гост в клуба 'Осемте джуджета'

Бившият следовател Петьо Петров е жив и е избягал в съседна балканска държава, съобщи шефът на ГДБОП Явор Серафимов

OFFNews 27 февруари 2024 в 10:35 19248 2

Сарафов

Снимка Архив

Сарафов и Петьо Еврото в "Осемте джуджета".

Има твърдения, че и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов е бил чeст гост на клуба "Осемте джуджета", използван като офис от бившия следовател Петьо Петров-Петьо Еврото. Самия Петьо Еврото е жив и е напуснал България с фалшиви документи или през зелената граница и по данни на ГДБОП се намира в съседна балканска държава. Той продължава да се издирва.

Това стана ясно от думите на шефа на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" Явор Серафимов пред Нова тв. По случая с Еврото и неговата група за влияние в съдебната система е проведено сериозно разследване. На прокуратурата са предадени 100 страници справка за дейността му. Именно там са отразени честите посещения на Сарафов в "Осемте джуджета", където той бе сниман да се здрависва с Петров.

"Публично известни станаха някои снимки за посещението на г-н Сарафов в този клуб. Считам, че този клуб е посещаван от много хора. В сигнала се споменава и неговото име, и на различни хора. В следствие на материалите, които бяха излъчени, има твърдения, че е посещавал редовно. В проверката на ГДБОП се стига до "Осемте джуджета", че именно там са проведени срещите", каза шефът на ГДБОП. 

По думите на Серафимов сигналът срещу бившия следовател е подаден от Антикорупционния фонд в края на 2021 г. и е свързан с взаимосвързаности между бивши и сегашни служители на МВР с охранителната фирма "Делта гард", която бе част от разследването за отнетия бизнес на Илия Златанов.

"Считам, че този клуб е посещаван от много хора. В самия сигнал не се посочва Сарафов да е бил редовен гост, но в последните материали, които бяха излъчени, има такива твърдения. Мисля, че това е споменато в материалите, които сме предали във Върховната касационна прокуратура", заяви Серафимов.

По-късно от МВР изрично уточниха, че в доклада, изпратен от ГДБОП до ВКП през 2022 г., не се съдържа името на Сарафов. Името е споменато единствено във връзка с публично известна снимка, разпространена в медиите. Той, както и други магистрати, не са били обект на разработка, тъй като МВР няма компетентност спрямо тях.

Разследването показва, че престъпната дейност е многопластова. В преписката присъстват 3-4-5 души от съдебната система - и от Софийската районна, и от Софийската градска прокуратура, и от вече закритата Спецпрокуратура, а едно от направленията е търговия с влияние. Въпросните хора били в тесни връзки с Еврото.

"В хода на проверката Петьо Петров е призован като свидетел и е дал сведения. В тях твърди, че благодарение на неговите юридически способности хората го търсели за помощ. Проверката е изпратена във Върховната касационна прокуратура. Към момента нямаме информация какво е последвало. В нея има голям обем материали за търговия с влияние и измами. Никой от прокуратурата не ни е уведомил за движението на преписката. Може някой прокурор да е забравил да ни уведоми, да го наречем така. Мисля, че в преписката имаше записани и имената на прокурори от ВКП", бе категоричен Серафимов.

Той напомни, че не е в правомощията на ГДБОП да разследва магистрати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

2

демотиватор

27.02 2024 в 12:38

След кат трагично ни напуснаха бележитите българи доц. Алексей Петров и Марто Нотариуса, на които явно се крепеше правораздаването тъдява, то сал един великий Пепи €-то остана, и жрецът му Сарафов.
Пепи, ела си, загубени сме без теб, моля!!! (ジ)

135

1

Far Rider

27.02 2024 в 11:01

И сега Сарафов ще му дръпне едно разследване какво е правил в "осемте джуджета", ще извади материали за обвинението и ще се вкара в затвора! Истинска драма! Както казваше един известен телевизионен герой АЛФ: ще се пукна от смях!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки