Задължените да разследват корупцията в МВР не могат да проверят дори колко сметки има проверяваният

OFFNews 17 януари 2024 в 13:03 6142 0

полиция

Снимка БНР

Две от ключовите звена на МВР - "Гранична полиция" и дирекция "Вътрешна сигурност" (ДВС), нямат достъп до информация за банковите сметки на служителите си по силата на сегашния Закон за кредитните институции и следователно няма как да ги проверяват при съмнения за корупция, въпреки че дейността на ДВС по закон е точно такава.

Това става ясно от пуснатите за обществено обсъждане промени в закона, с които се цели да се премахне възможността от спънки при проверка. Става дума за банкова информация за сметки, а не колко пари има в тях - правомощия, но по друга процедура, която имат например данъчните и прокуратурата. 

Такъв достъп имат ГДБОП, националната полиция 28-те областни дирекции на МВР, както и съд, прокуратура и следствени служби. Но от мотивите към предложените промени не става ясно защо досега двете дирекции на вътрешното министерство са изключени. 

Според Закона за МВР Главна дирекция "Гранична полиция" (ГДГП) е национална специализирана структура за осъществяване на контрола в граничната зона, в зоните на ГКПП, международните летища и пристанища, във вътрешните морски води, териториалното море, прилежащата зона, континенталния шелф, българската част на река Дунав и другите гранични реки и водоеми.

Както се отбелязва в мотивите към законопроекта "неизменна част от мероприятията за пълно и всестранно документиране на престъпленията е именно събирането на данни от всякакво естество, в т. ч. и финансова информация, които в определен момент да послужат за целите на доказването". А липсата на достъп до електронната информационна система на БНБ "води до невъзможност да се ползват наличните в нея данни, което възпрепятства провеждането на пълно, всестранно и обективно разследване, тъй като не се установяват факти и обстоятелства, имащи съществено значение за отговорността на наказателно отговорното лице"

Ролята на "Вътрешна полиция" е "оперативно-издирвателна, информационно-аналитична и организационна дейност по превенция, предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления, извършени от служители на министерството". Освен това при даване на достъп до секретна информация въпросната дирекция издава свидетелствата за надеждност.

В този случай във всеки момент може да настъпи необходимост от извършване на проверка на авоарите, операциите по сметките и влоговете на проверявания.

В мотивите към промените в Закона за кредитните институции е отбелязано още, че се цели пълно информационно обезпечаване за изпълнение на функциите на двете дирекции към МВР при разследване на престъпления. Така ще се гарантира пълен обем на дейностите по документиране на престъпления и нарушения, като се събират данни за финансови средства, придобити по престъпен начин, както и по-пълно,
всестранно и обективно разследване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!