Будителите - съвестта на българската нация

Маргарита Илчева 01 ноември 2020 в 07:54 4743 0

Уникалният 1 ноември! Единствен празник в света! Българският ден, в който честваме съвестта на хората, които през Възраждането въплъщават ренесансовия дух на хуманност и отговорност към народа!

Будителят е човекът, който във времената на османското владичество буквално е апостол на духа. Той може да е монах, но и доброволец историк като Паисий. Може да е свещеник и учител като Неофит Бозвели. Може да е автор на букварче като Петър Берон. Може да е учител и „лобист“ за самостоятелност на българската църква като Петко Славейков. Може да е писател и председател на БРЦК като Любен Каравелов. За българския будител няма почивка от „народната работа“, защото тя е част от него. Защото да си будител и тогава, и сега означава да си съвестен и отговорен, да си честен и на първо място да поставяш общото благо. Общото благо за будителя е осъзнаването на човека- за децата – че грамотността и знанието градят самочувствието ти, за зрелите хора – че свободата е най-напред вътрешна потребност, за участниците в подготовката на Априлското въстание – че независимостта на българския народ се постига с единство!

В 21. век будителството не просто е актуално, въпреки извоюваната държавност. То е идеята на отговорното живеене всеки ден на всеки българския гражданин там, където учи или работи. Защото съвестта ти е будна винаги, за нея индулгенции не са измислени. Може би тя е божествената частица, която е огледало на човещината и добрината, на усилието да пребориш инерцията и мързела. Лесно да политиканстваш в „Ганкиното кафене“, превърнало се във ФБ. Лесно е да карантинираш дисциплината си по време на пандемия. Лесно е да си пред екрана вместо – пред огледалото.

Да си будител в съвременна България не значи да получаваш предизвестени държавни отличия. Да си будител сега не означава да си почиваш на научните си титли или публични позиции! Будителите не се пъчат с материални придобивки. Не „играят по телевизора“ Батман или Супер герой!

Будители са тези, които нямат втори план нито в думите, нито в делата си! Те осъзнават сложността на истината и знаят, че българите имат съвест като народ, преживял достатъчно! Будителите познават реалността, колкото и да е проблемна. Будителите имат решения за обществените болки, които изискват истинско водачество, истински обсъждане, истинско единство! 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews