Днес забраняват бирата в парка, утре ще пуснат и нравствена полиция

Светослав Метанов 09 октомври 2017 в 14:32 13817 3

Идеята на Столична община да забрани употребата на алкохол в паркове и градинки, ако смущава обществения ред, и предвидената глоба от 100 до 300 лева не е нищо повече от азиатска диващина и предпоставка за корупция.

Разбира се, има и други градове с подобни ограничения.

И ето, че София вече е с една идея по-близо до индонезийския град Банда Ачех. И там е така. Не може да се пие по пейките.

Там си имат и нравствена полиция, която дебне младежите дали не се прегръщат и целуват на публични места. Дори и глоба не ги спасява - шериатската полиция ги наказва с бой с пръчка на мегдана.

Така че общинарите да се замислят и по тази тема. Все пак и у нас не чак толкова отдавна биеха печати по краката на момичетата с къси поли.

Подобни примери в Азия - колкото щеш. В Чечения местният феодал и верен следовник на Путин Рамзан Кадиров отдавна въведе сериозни ограничения в същата посока. До миналата година продажбата на алкохол в кавказката автономна република бе разрешено само от 8 до 10 часа сутринта. После и 14-те магазина в страната с лиценз да продават спиртни напитки взеха, че решиха от раз да се откажат от него.

Кадиров пък обясни, че алкохолизмът и наркоманиите са също толкова опасни колкото и тероризмът! Така в Чечения си нямат пияници, също както си нямат и гейове - всичките са в затвора.

Новата наредба, която все още не е гласувана, слага в малкия си джоб дори пуритански настроените американци. И там не е разрешено по принцип да пиеш в парка, но ако бутилката е увита в непрозрачен хартиен плик - няма проблем, въпреки че на всеки му е ясно, че в бутилката няма лимонада.

Самата формулировка, че забраната за пиене на алкохол по улиците и паркове е под условието "водеща до нарушаване на обществения ред и спокойствието на гражданите" хем я обезсмисля, хем отваря вратичка за корупция - почерпка вместо глоба от 100 до 300 лева. 

Та нали за нарушаване на обществения ред и спокойствието на гражданите си има указ за дребното хулиганство. Там и глобата е по-висока - до 500 лева.

Забраната за употребата на алкохол в парка е създаване на проблем там, където го няма. Никой туристически център, в какъвто се превърна столицата ни благодарение на нискотарифните авиокомпании, а не на столична община, не си помисля да наказва гостите си в парка или на улицата.

Дано и общинарите го разберат преди да направят поразията, защото не е прокопсал никой управник, посегнал на алкохола на българина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5784

3

Бабатунде

17.10 2017 в 12:23

Kibrito,

Бях в САЩ, купих си бира, пих в площадка за баскетбол ... Единствената забележка, която ни се направи от полицията беше да си тръгваме, защото площадката е към близката църква и има "работно време", след това не се допускат хора.

12359

2

kibrito

11.10 2017 в 07:18

Алкохолът би трябвало да се консумира на територията на заведенията в които се предлага, където и да са те, но не и на обществени места извън тях. Ако забраната за консумация на бира в гранинките ви се струва анти-деморатична, идете в Съединените Щати, купете си бира и седнете в която и да е градинка или парк да си я изпиете и ще видите какво ще се случи. Сравненията с Чечня са неуместни в случая, защото никой не забранява консумацията на алкохол. Хайде да не сме по-демократи от най-демократите. "Прекален светец и Богу не е драг"...

7900

1

Темужин

09.10 2017 в 16:02

При положение, че в много от парковете има заведения ( вероятно на концесия към , същата тази община),където се предлага бира и не само.....някакси без-смислено ми се чини...
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews