КОЙ ще крепи кворума, ако „Атака“ напусне парламента

OFFNews 19 февруари 2014 в 15:37 11093 9

Пленарна зала

В кулоарите на Народното събрание днес лидерът на „Атака“ Волен Сидеров постави своеобразен ултиматум пред управляващите. Националистите представиха 10 искания, които биха били изключително трудни, може би дори невъзможни, за изпълнение:

1. Новините на турски да отпаднат;

2. Тракийските имоти от Турция да бъдат под действието на кабинета;

3. Парламентът да приеме декларация, с която да отмени декларацията на Иван Костов, осъждаща Възродителния процес;

4. Да се признае геноцидът над българите в Османската империя;

5. Да се премахне плоският данък

6. Да се въведе 0% ДДС върху лекарства и учебници;

7. Да се развалят договорите с ЕРП-тата;

8. Да се развалят договорите за концесия на злато;

9. 500 лв. минимална пенсия от 1 юли 2014 г.;

10. Индексация на минималната заплата със средните за ЕС възнаграждения.

От ГЕРБ изразиха готовност също да напуснат Народното събрание, ако националистите поведат крак. Според зам.-председателя на ПГ ГЕРБ Цецка Цачева това би „спряло агонията на 42-рото Народно събрание“.

Ако ГЕРБ и „Атака“ изпълнят заканите си, в пленарна зала ще останат „Коалиция за България“ и ДПС. Заедно те имат 120 депутати – с един по-малко от нужния за работата на парламента минимален кворум. Към бройката „на ръба“ прибавяме и факта, че нереализиралият се шеф на ДАНС Делян Пеевски (ДПС) вече не идва на работа в парламента, а Стефан Данаилов (КБ) отсъства заради здравословни проблеми.

„На помощ“ на кворума обаче биха могли да се притекат тримата независими депутати, които се отцепиха от ГЕРБ – Георги Марков, Светлин Танчев и Красимир Стефанов. Последният, считан за близък до Цветанов, още не е реализирал гласуване като независим и засега не може да се знае със сигурност каква би била позицията му спрямо кабинета. Марков и Танчев обаче вече няколко пъти са показвали, че гласуват в разрез с позицията на бившата си парламентарна група и понякога подкрепят решенията на мнозинството. Според тези сметки, хипотетично с тях властта би могла да събере 121 души за пленарните заседания, но това би означавало, че никой депутат няма да има шанс да отсъства по какъвто и да е повод.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!