Това е първата в историята война, в която убийците няма да останат анонимни

OFFNews 05 април 2022 в 22:17 18546 7

Снимка ДСНС України

Николаев - 29 март 2022 г.

Това е първата неанонимна война в историята, заявява в интервю за ТВ канала "Настоящее время" адвокатът Иля Новиков. Той обяснява как ще бъдат разкрити тези, които разстрелваха хора в Буча.

Иля Новиков неотдавна се премести от Русия в Украйна и работи в двете държави. Защитавал е украинци, които в Русия бяха обвинени за тероризъм.

Бъдещият международен съд за извършените в Украйна престъпления срещу човечеството би следвало да съди и генерали, и политици. Основно правило и базисен принцип е преките конкретни извършители на дадено престъпление да се привличат към отговорност в украински съдилища според украинските закони – там, където те са извършили престъпленията, заяви Новиков.

Според него "това е първата голяма европейска война, която се случва в Туитър – в смисъл, че ние наблюдаваме събитията в пряк ефир. И не толкова събитията, които попадат в камерите на професионалните журналисти, а огромното количество видео и аудио материали, които отделни хора снимат от прозорците си и пр. Всичко това е много важно и то трябва да има доказателствена стойност".

"Още по-важно е, че това е първата голяма европейска война, която се случва в епохата на Big Data. В последните дни се появиха видеоматериали, в които руски военнослужещи в Беларус изпращат колети вкъщи. И веднага възникнаха коментари, че това са колети с трофеи, със заграбени вещи от жилища на обикновени хора. Ние, естествено, не можем да разберем само на основата на този видеоматериал какви са тези колети, но в Big Data, т.е. в базата данни, е фиксирано безусловно кой е изпращал тези колети и какво те съдържат. В базата данни остават и следи кой какви телефони е ползвал и на кого се е обаждал" - обясни Иля Новиков.

"Дори сега, когато войната още не е завършила, вече съществува огромна база от данни за огромен брой руски военнослужещи, и ако не скоро, то в по-далечна перспектива тази база данни ще продължи да се попълва. Т.е. почти нищожна е вероятността отделният боец на терена да запази анонимност, за разлика от предишните войни, когато личността се криеше зад отговорността на армията и нейните елементи. По-рано се подразбираше, че, да речем, на мястото, където е било извършено военно престъпление, е действала например рота, командвана от капитан Иванов. Но кой конкретно е стрелял беше невъзможно да се установи, поради което се считаше за юридически правилно да се търси отговорност от „капитан Иванов“. А за истинските конкретни извършители – както дойде. Но това повече не е така, именно защото сегашната война, а вероятно и бъдещите, ще бъдат максимално неанонимни. Вероятно това е първата неанонимна война в цялата история. И затова аз мисля, че има много големи шансове повечето от случаите на военни престъпления и геноцид, извършени на територията на Украйна, да бъдат разкрити и изправени пред закона непосредствените извършители." - каза адвокатът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

6

редовно четящ

07.04 2022 в 16:25

Всички явно ще бъдат застигнати от възмездие, знаят се имената, адресите им, семействата им. Саморазправата в този случай ще бъде напълно оправдана. Дори в Библията е казано - "Око за око, зъб за зъб".

2550

5

alfakentavur

06.04 2022 в 12:13

Нито май, нито юни. Вярно - има микроби, с които лягам и ставам, но ти не си от тях.

2550

3

alfakentavur

06.04 2022 в 09:00

За 2 думи изсмукани от пръстите и 2 копейки няма да получиш. Надзорниците ти рашисти няма да са доволни.

2051

1

Propaganda

06.04 2022 в 02:02

Всеки заловен руски нацист на територията на Украйна да бъде третиран и съден като масов убиец. Няма какво да се изяснява.

По-младите от тях директно да бъдат ангажирани в бригади с тежък физически труд. Украйна ще оцелее, но трябва и да се възстанови.