Борисов поиска прокурор за газовия блок „Силистар“

Николай Марченко 26 октомври 2012 в 17:42 1945 0

Заседание на Министерския съвет. Снимка: БГНЕС
Заседание на Министерския съвет. Снимка: БГНЕС

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев е представил пред кабинета доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за блок „Силистар” в Черно море, с което убеди премиера Бойко Борисов да даде на прокуратура конкурса за разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в това находище.

Това става ясно от стенограмата на правителственото заседание в сряда, публикувана на сайта на Министерски съвет. „При конкурсната процедура са допуснати съществени нарушения, поставящи под съмнение безпристрастността и обективността на работата на конкурсната комисия, респективно, спазване на принципите за прозрачност, публичност и конкуренция в проведената процедура по предоставяне на разрешение за търсене и проучване“, поясни Делян Добрев пред колегите министри. В отговор на това премиерът е предложил да се сезира Прокуратурата за нарушенията.

Според официалната информация, при финансовата инспекция е било установено, че членовете на комисията са попълнили своите оценки за класиране на кандидатите само един - два дни преди да са били запознати с офертите, преди те да са били отворени на заседанието на 10 септември 2010 г. Един от членовете на комисията е оценил офертите 20 дни след последното заседание на конкурсната комисия, тоест след като е приключило оценяването и класирането.

Освен това, извършената по време на финансовата инспекция проверка е установено, че кандидатът не отговаря на изискванията на чл. 23, ал. 1 от Закона за подземните богатства. Според цитирания от Делян Добрев доклад, дружеството „Ледербел БГ” ЕООД е представило баланси и отчет за приходите и разходите за 2008 и 2009 г., от които е видно, че същото има „основен капитал от 5 хиляди лева и не притежава никакви активи“. Единственият актив, с който разполага, са парични средства в брой за 2008 и 2009 г. в размер на 1 000 лв. Така, не са известни критериите, които комисията е приела, че дружеството е представило доказателства за наличие на управленски и финансови възможности за извършване на дейността. Не става ясно и как „Ледербел БГ” въобще е допуснато до участие и в последствие класирано на първо място.

„Указанието на АДФИ на базата на всички тези констатации е „да се прецени необходимостта от преразглеждане“ на Решение №69 от 3 февруари 2011 г. на Министерския съвет, с което е дадено разрешение на „Ледербел БГ” да извърши за своя сметка и на свой риск търсене и проучване на нефт и природен газ“, обобщава министър Делян Добрев.

Министър-председателят обаче се замисли дали и да не се даде казуса на прокурор. „Аз не знам дали за това да не се сезира и прокурор. Преценете – ако юристите кажат, дайте и на прокуратурата да си кажат мнението“, обърна се Бойко Борисов към министрите. Според него отговорността е на ресорния министър, който е и вносител на конкретната точка. „Защото, в края на краищата, като влязат точките на заседанието и колегите ги гласуват, те не могат да вникват във всичките тези параметри, които четеш сега и всъщност министърът, който внася точката, носи пряката отговорност”, обясни премиерът на Делян Добрев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews