Брюксел съди България заради бившия шеф на КЗП

OFFNews 30 септември 2013 в 15:23 4948 4

Дамян Лазаров Снимка: БГНЕС, архив
Дамян Лазаров Снимка: БГНЕС, архив

Европейската комисия води 14 дела срещу България в областта на екологията. Най-напреднало е делото за изграждането на ветропарк "Уинд Енерджи" близо до защитена зона, зад който стои бившият председател на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров.

Очаква се то да бъде внесено в Европейския съд в края на октомври, обяви министърът на екологията Искра Михайлова при отчитането на 100-те си първи дни работа на поста.

По проекта за "Уинд Енерджи" трябва да се изгради ветрогенераторен парк от 95 перки и още 150 други обекта, включително ваканционно средище. Проектът не е съобразен с факта, че предвиденото място е близо до защитена зона и не е отчетено влиянието му върху прелетните птици. 

Разрешението за парка край Калиакра е дадено през 2012 г. от РИОСВ във Варна. То е в разрез с политиката на министерството. По-късно министър Нона Караджова отменя решението. Инвеститорът обжалва. Административният съд не зачита заповедта на министърката и приема решението на РИОСВ.

Има ясен сигнал, че през октомври Еврокомисията ще вземе решение тази процедура да бъде внесена в съда до края на месеца, каза министър Михайлова.

Прави се всичко възможно за намаляване на санкцията. Предприетите стъпки са три: разширяване на защитената зона "Било", обособяване на нова защитена зона и забрана за строителството на територията на зона "Било".

Управител на консорциума, управляващ проекта, е дъщерята на Лазаров - Любов Дамянова Лазарова. Съдружници са 7 фирми. Всички се управляват от Лазарова, която по данните от регистрите управлява общо 53 дружества с дейност възобновяема енергия. 

Наказателни процедури

Пет от наказателните процедури са свързани с опазване на биоразнообразието, три – на въздуха, две – на отпадъците, по една - за непълно въведени европейски изисквания, свързани с води, генно-модифицирани организми и климата, и една - за невъведена директива в областта на климата.

Другите четири наказателни процедури срещу България, свързани с биоразнообразието, са две за птици, едната за зоната "Емине – Емона", и почистването на коритото на река Вая. Наказателни процедури срещу страната ни има и за замърсяването на въздуха в Гълъбово, Димитровград и Перник в периода 2007–2009 г., както и за наднорменото запрашване с фини прахови частици в 30 града.

В начален етап е делото за 124 опасни депа за отпадъци, които страната трябваше да ги е затворила още през лятото на 2009 г. съгласно Договора ни за присъединяване.

В ход е и дело за замърсявания на въздуха със серен и азотен диоксид от големите горивни инсталации, по което страната ни иска отсрочка за постигането на нормите. В същото време Еврокомисията се готви да въведе още по-строги изисквания с въвеждането на тавани и за малките горивни инсталации от началото на 2014 г., съобщи министър Михайлова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews