БСП не иска да управлява преди изборите

Елица Мартинова 25 февруари 2013 в 16:16 2170 1

Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС
Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС

„Нямаме намерение да формираме каквото и да било правителство в рамките на този парламент“, обяви категорично на извънреден брифинг в понеделник лидерът на БСП Сергей Станишев.

Той окачестви предложението на министъра в оставка Борисов като „несериозно“.

„Несериозно и истерично изявление, което не отива на бивш премиер. Ето как се управляваше държавата 3,5 години и резултатите са налице. Г-н Борисов не разбира не само защо си отиде, но и какво е направил на хората. Думите му показват непознаване на конституцията и неадекватна оценка на икономиката“, отсече премиерът на Тройната коалиция.

„Когато имаш 40 народни представители, няма как да се формира работещо правителство. По-важното е, че този парламент е изчерпал доверието, което му дадоха през 2009 г., той няма обществената легитимност да взима важни решения“, допълни още Станишев.

Той призова президента да не бави излишно съставянето на служебно правителство.

„Искам да помоля президента да не бави излишно даването на мандата на следващите парламентарни сили. Днес ГЕРБ върнаха своя мандат, има ясни позиции от страната на БСП“, каза Станишев и подчерта, че служебният кабинет трябва да бъде назначен в най-скоро време.

„Конституционният механизъм за излизане от кризата, която създаде управлението на Борисов, е да има предсрочни парламентарни избори. Президентът трябва да формира час по-скоро служебно правителство с ясна програма“, допълни червеният лидер.

Според Станишев страната и икономиката се нуждаят от спешни мерки. По думите му първата стъпка на бъдещия служебен кабинет трябва да бъде незабавната смяна в състава на ДКЕВР и преоценка на механизмите за ценообразуване на тока.

Председателят на БСП посочи, че служебното правителство трябва да е надпартийно, за да може страната да се стабилизира.

„Правителството, назначено от президента, има спешна работа. То трябва да предприеме мерки за стабилизиране на страната и икономиката. Много важно е да оповести реалното състояние на държавата, без да се прикриват нещата, останали в наследство от управлението на ГЕРБ. Другата важна задача на кабинета ще е да подготви честни избори“, коментира Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки