Член на ВСС създаде личен блог

Юлиан Христов 05 декември 2012 в 14:50 2067 0

Калин Калпакчиев. Снимка: БГНЕС
Калин Калпакчиев. Снимка: БГНЕС

Калин Калпакчиев, който е член на ВСС, стартира свой личен блог. 

Калпакчиев е сред най-младите членове на съвета, а преди да влезе във ВСС името му нашумя с оправдателната присъда, която произнесе като съдия в Софийския апелативен съд по делото САПАРД. Тогава той оневини Марио Николов и Людмил Стойков, което стана повод за критични коментари от премиера Борисов и директора на ОЛАФ Джовани Кеслер. Като основен мотив за присъдата тогава Калпакчиев посочи пропуски от страна на прокуратурата.

Блогът на Калпакчиев (kalinkalpakchiev.wordpress.com) е прецедент в историята на съдебната система. В първата публикация, която е качена тази сутрин, той промотира блога си като средство за бързо и полезно общуване между съдиите, чийто представител е той, и ВСС. В текста се казва:

Като член на Висшия съдебен съвет, избран от съдиите, приемам като своя отговорност да поддържам непрекъсната и своевременна комуникация със съдиите в страната.

На делегатското събрание на съдиите, проведено на 15 септември 2012 г. поех задължение да търся мнението на всички вас по въпросите, които засягат доброто администриране на съдебната власт, както и да намеря начин да поддържам непрекъснат контакт и да се отчитам пред съдиите за свършеното от мен в работата ми като техен представител във ВСС.

Калпалпакчиев заявява намерението си да предоставя информация, свързана с работата на ВСС, обсъждане на конкретни предложения и идеи за решаване на съществените проблеми в администрирането на съдебната власт, като атестирането, конкурсите за повишаване и преместване, натовареността на съдилищата и съдиите и др. Калпакчиев пише още:

Призовавам всички съдии оттук насетне да следят съответстват ли концепциите на членовете на ВСС, с това което те ще правят занапред в своята работа, като по този начин съдиите ще упражняват контрол върху дейността на излъчения и от тях кадрови орган, ще спомогнат за предпазването от самозатваряне, изолиране и бюрократизиране на ВСС.

На страницата е добавена и биографична информация и справка за кариерното развитие на Калпакчиев. Той е публикувал и декларациите си за притежаваното от него и роднините му имущество. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл