Дянков: Хората не ме обичат, а аз ги спасих от бедност

Елица Мартинова 01 март 2013 в 12:29 5977 39

Симеон Дянков, министър на финансите. Снимка: БГНЕС
Симеон Дянков, министър на финансите. Снимка: БГНЕС

Много добре си давам сметка, че съм, може би, най-необичаният човек в България. Но това по време на криза е ролята на един финaнсов министър, който трябва да се съобразява с множеството искания. Но дали съм го правил под някакво давление? Не, това е моята идеология. Винаги съм смятал, че за икономика като тази на България във валутен борд най-важното е да не влиза във фалит. Това се дължи и на моята твърдост и през този период народът пое много тежести. През 2009-2010 г. беше реална възможност България да влезе във фалит. Ако това беше станало, всички, ама всички щяхме да бъдем по-бедни и то за десетилетие напред. Няма да съм повече финансов министър, но ако бях пак, щях всичко да направя по същия начин.

Това заяви от парламентарната трибуна в петък финансовият министър в оставка Симеон Дянков. 

Коментарът му бе по повод обвиненията от депутати на „Коалиция за България“, че е с политиката си е съсипал българската икономика и е докарал до крайна бедност гражданите.

„Не само, че е фискалната ни политика е правилна, но е и единствената възможна - на малка отворена икономика в състояние на валутен борд. В противен случай щяхме да докараме държавата до фалит, както винаги вие социалистите сте я водили. Всичките фалити на България в модерната история са дошли по времето на социалистите“, обясни Симеон Дянков в отговор на питане на Димчо Михалевски от левицата.

„През този мандат държавата се намира в устойчива бюджетна позиция, България е в тройката след Швеция и Германия по ниски дефицити. Има ясни фискални правила, които са част от пакта за финансова стабилност. За нас приоритет бе и благоразумното управление на държавния дълг, допълни още Дянков.

Данните не удовлетвориха Михалевски, който обвини Дянков, че за него страната е само цифри.

„Притеснен съм, че видимо вас са ви водили някакви рейтинги и показатели, по които България е на това място заради разумната политика на предишните правителства. Вие не сте имали за цел да запазите икономиката, а сте имали цел да ни хвалят на места за някакви показатели. Но това не пълни хладилника на българските граждани, напротив – изпразни го“, заключи Михалевски.

Сходно бе и мнението на колежката му Корнелия Нинова: Самочувствие, незаинтересованост, безчувственост към проблемите на хората. Оставяте тежко наследство. Съжалявам, че така, както управлявахте, така си и тръгнахте – като разрушители“, посочи Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!