Дянков пак се хвали пред немско издание

Елица Мартинова 29 ноември 2012 в 17:47 1802 3

Финансовият министър Симеон Дянков, Снимка: БГНЕС
Финансовият министър Симеон Дянков, Снимка: БГНЕС

В интервю за немското издание „Die Zeit” финансовият министър Симеон Дянков не пропусна отново да се похвали със стабилните икономически показатели на България.

„България е доказателство, че малките страни също могат да се справят добре в трудни времена. Всичко това се постига чрез строга финансова дисциплина. Нещо повече, ние показахме, че можем да отчетем растеж въпреки икономиите“, казва за „Die Zeit” финансовият министър.

По думите му държавата води строга политика, за да се разграничи от останалите страни в региона.

„През 1997 г. страната се намираше в дълбока банкова и финансова криза. Научихме, че тези, които живеят безотговорно и разточително, рано или късно трябва да платят цената. България научи своя урок“, изтъква Дянков.

Той посочва, че България планира да приеме еврото, но това няма да се случи във време на икономическа криза.

„Ако България бе член на еврозоната, страната щеше да носи тежката отговорност за дълговете на някои недисциплинирани страни-членки. За момента не виждам абсолютно никаква причина България да се присъедини към страни, които не зачитат собствените си правила“.

Друга причина за резервите на страната към приемането на еврото е общата данъчна политика, която обмислят някои страни.

„България не приема идеята на някои големи европейски страни, които предложиха държавите-членки в еврозоната да уеднаквят данъците си. България се нуждае от нисък плосък данък, за да навакса. Имаме нужда от плоския данък още поне 10-15 години“, посочи финансовият министър.

През юли тази година Дянков отново похвали страната ни пред немското издание „Der Spiegel”. Тогава той постави родната икономика редом до тези на Германия и Финландия.

“Страни като Германия, Финландия и България отбелязват растеж, като в същото време спазват правилото за дефицит. Значи понятията икономии и растеж не си противоречат. И при нас има гневни граждани и стачки. Ние обаче показваме на населението, че спестените пари се използват за смислени проекти“, заяви през юли Симеон Дянков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!