Джон Траволта и Арнолд Шварценегер също летели с Авиоотряд 28

Елица Мартинова 02 юли 2013 в 15:40 3975 9

Арнолд Шварценегер и Бойко Борисов, Снимка: БГНЕС, Архив
Арнолд Шварценегер и Бойко Борисов, Снимка: БГНЕС, Архив

Сред звездите, които са използвали услугите на правителствения Авиоотряд 28, са холивудските легенди Арнолд Шварценегер и Джон Траволта.

Това обяви депутатът на "Атака" Венцислав Лаков, който оглавява Комисията, разследваща дейността на Авиоотряд 28.

Искане за специален полет, който да превози двете звезди, било изпратено лично от тогавашния министър на културата Вежди Рашидов. В мотивацията си той посочил, че "звезди от ранга на Джон Траволта и Арнолд ШварценегЪр ще допринесат за популяризирането на страната ни". Любопитен факт е, че в мотивацията на Рашидов името на австрийския киноактьор наистина изписано "ШварценегЪр".

Холивудските звезди били превозени до планински местности у нас, където снимаха сцени от филма "Непобедимите". Снимачният екип снима в Деветашката пещера, заради което по-късно Върховния административен съд (ВАС) се произнесе, че снимките са били незаконни, тъй като пещерата е част от екомрежата Натура 2000. 

Тодор Батков водил руски бизнесмени на лов с Авиоотряд 28

Един от нерегламентираните полети, извършен от Авиоотряд 28, е по поръчка на адвокатствко дружество "Батков С-ие", което е собственост на Тодор Батков. В мотивацията си дружеството е посочило, че иска да превози ловна дружинка от видни бизнесмени.

Данните бяха оповестени в Доклада за резултатите от проверката на Авиоотряд 28, извършена от Инспектората на Министерски съвет. Справката е за дейността на деужеството в периода между май 2011 г. и май 2013 г.

Заявката от "Батков С-ие" е изпратена до генералния директор на Авиоотряд 28 на 30 юни 2011 г. В мотивацията си дружеството посочва като мотивация за полета "по повод организиран лов с група от седем видни руски бизнесмени в ДДС "Кормисош".

На база на това поискване тогавашният шеф на Авиоотряд 28 Пенчо Пенев е изготвил доклад до премиера Борисов, с който иска разрешение за полета. В мотивацията обаче Пенев е посочил различни аргументи. Шефът на Авиоотряда е поискал одобрение с обяснението, че "полетът ще подобри способностите на авиоотряда в пресечен терен на непозната местност".   

"Налице е несъответствие на съдържанието на писмото на адвокатското дружество "Батков С-ие" относно предназначението на полета и съдържанието на доклада на генералния директор на Авиоотряд 28 до министър-председателя на България", гласи констатацията на доклада, прочетена от Лиляна Драгиева -шеф на Инспектората към НС.

Червеният депутат Антон Кутев, който е член на Комисията за Авиоотряд 28, Драгиева чия е отговорността в този случай. Тя обаче заяви, че тази преценка не е в правомощията й.

Друга любопитна заявка до Авиоотряда е изпратена от туристическо дружество. То е помолило Пенчев за услугите на правителствените летци, за да откарат туристи до селцето на Дядо Коледа по случай зимните празници.

На заседанието на Комисията бе взето решение да се удължи периодът на работата й с един месец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика