Украйна съобщава, че ситуацията на фронта се влошава

OFFNews 28 април 2024 в 19:21 6303 9

Олександър Сирски

Снимка Getty Images

Олександър Сирски

Главнокомандващият на украинските въоръжени сили Олександър Сирски излезе с обширна публикация в Телеграм, в която съобщава за влошаване на ситуацията на фронта и тактически успехи на руските войски.

"Ситуацията на фронта се влоши. Опитвайки се да изземе стратегическата инициатива и да пробие фронтовата линия, противникът съсредоточи основните усилия в няколко направления, създавайки значително предимство в силите и средствата. Противникът активно атакува по цялата фронтова линия, в някои направления има тактически успехи", пише Сирски.

В същото време той твърди, че ситуацията се променя бързо, "отделни позиции преминават от ръка на ръка няколко пъти през деня, което поражда нееднозначно разбиране на ситуацията".

През тази седмица тежките боеве продължиха по цялата фронтова линия. Ситуацията се променяше динамично - по някои направления противникът постигна тактически успех, а на други успяхме да подобрим тактическото положение на нашите войски, пише Олександър Сирски.

Неговата оценка е, че най-сложна е ситуацията в районите на запад от окупирания град Мариинка и на северозапад от град Авдеевка, който руските сили превзеха през февруари.

Сирски допълни, че украинските сили са заели нови позиции западно от селата Бердичи и Семьоновка, които се намират на север от Авдеевка, както и на запад от село Новомихайловка, разположено южно от Мариинка.

Няма признаци за пряка подготовка на противника за настъпателни действия в северната част на Украйна. В същото време наблюдаваме струпването и прегрупирането на противниковите войски по Харковското направление, отбелязва главнокомандващият. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

14

Кок

30.04 2024 в 20:41

В крайна сметка на Украйна ще се помогне най много от Германия и Европа.Путин е загубил тази безумна война защото воюва срещу световната икономика с мижавата си икономика отделя 37%от Руския год оборот и явно го чакат лоши дни вероятно след фалита на Русия ще има и революция .също До Урал ще стане Японско ,Китайско .но въпрос на много време тежко на хората от Украйна и Русия които са на фронта.

10298

12

AntiZ

29.04 2024 в 17:55

Ездачо, притесняваш се излишно! Никой няма да пожертва Украйна! Нито блатните ще се съввземат след това, което ще им се случи скоро. Просто защото няма да ги има. Кочинката ин се разпада. Пешко е прав! Ако американците и англичаните не им бяха не помогнали, а направо решили проблема на тези диваци, сега в блатата щеше да се говори на немски и да, нямаше да има блата.

135

11

Far Rider

29.04 2024 в 10:09

Както писах и преди ( за което ми слагахте минуси!) политиците на Запад са цинични егоисти преследващи собствените си цели. Сега център на вниманието са изборите за ЕП. Всеки гледа да осигури повече места и повече политическо влияние. На никой не му пука за това, че онези герои си жертват живота във войната! Те си живеят в кристалната сфера на уютния си и спокоен живот както навремето Чембърлейн. Както навремето пожертваха първо Крим, после Донбас и Луганск сега ще пожертват Украйна. Очакват ни ужасни премеждия! Дано да греша. Но, не вярвам, че същите политици ще пратят своите войници да защитят България.

805

10

Peshokonya

29.04 2024 в 08:54

Със съюзници като САЩ и Германия Путин е непобедим! Що за идиот трябва да си (Тръмп, Шолц), че да се запънеш като магаре на мост и да не искаш да дадеш оръжие на Украйна? Виж изчадията адови Иран и Северна Корея си дават оръжие на изчадието адово - Русия без ограничение! Ако САЩ се бяха въздържали да подпомагат СССР с оръжие през ВСВ, то Хитлер щаша да унищожи импарията на злото!

1236

9

БотоксПутю

29.04 2024 в 07:12

Така е при демокрацията. Има плюсове и минуси. Ако в САЩ беше демокрация по путински, Байдън преди половин година щеше да изпрати необходимата военна помощ на Украйна. Като Сев. Корея, Китай и Иран за Русия.

2500

8

Mladen900

29.04 2024 в 02:49

@Д-р Мазникуров,

Животът за съжаление не холивудски филм, където по-добрият печели. В истинския свят печели по-силният. В случая Русия е 3-пъти по голяма по население, и много, много по-голяма като икономика и като територия. Русия също така получава де факто неограничено количество снаряди, патрони и всякакво въображение от Китай и Северна Корея. А и те сами си произвеждат на цени около 10-20% от цената, която Западът плаща за същите или ОК, по-високотехнологични неща, които обаче се губят в количествата, които Русия изпраща на фронта.

Именно за това светът трябва да се стреми да стигне до някакъв мир, защото със всяка изминала седмица позициите на Украйна се влошават и е възможно до края на годината да няма почти нищо останало на изток от Киев, за което да се преговаря. Останалата Украйна разбира се трябва да бъде приета веднага в НАТО и ЕС, и ако Путлер дръзне да пипне пак целият свят трябва да отговори по най-категоричен начин. За мен това е възможно най-реалистичният сценарии.

710

7

Д-р Мазникуров

28.04 2024 в 23:48

Не знам каква мерзка гад трябва да си се родил, или пък да си станал такава, и често си викам, ето, и тези изчадия все пак майка ги е раждала, факт - имам предвид разните троло-русофилни нищожества, наши сънародници, за съжаление, тук дето ликуват и се радват на мъченията и на страданията на които е подложен героичният Украински народ!? И защо? Покланят се пред гнусния малък сатрап от Москалия, славословят го и му повртарят долните и нелепи опорки и лъжи, радват се, чувствуват се някак окрилени, овъзмездени за нещо си, задоволени ли, щастливи ли са, обогатени, отмъстени за нещо си ли, ей и аз не знам? Някой дали може да ми обясни, моля? Психологическата им мотивация ми е интересна ... Болни и нещастни създания, помнете, Злото НИКОГА няма да победи! Ще се срине, а заедно с него и вие, и ако в мизерните ви душици е останала и капка човещина и съвест, един ден може и и някои от вас да проумеят в какви тотални изроди сте се превърнали и кого и какво сте подкрепяли! Дано ...

400

6

781000

28.04 2024 в 22:17

Гледам червените червеи отдолу получили полюция.
Да, влошава се, това е войната, полозението се влошава, после се подобрява, НО УКРАЙНА НЕ СЕ ПРЕДАВА гадове, запомнете добре това !!!!!

2550

5

alfakentavur

28.04 2024 в 21:38

Дръжте се, скоро идва помощта от САЩ. Срещу орките всяко съвременно оръжие е 10 пъти по-ефективно.
Видя се преди две години с Джавелините.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews