Гърция затваря границите си, чакаме увеличаване на бежанците

OFFNews 24 септември 2013 в 09:32 6525 13

Сирийски бежанци. Снимка: ЕПА / БГНЕС, архив
Сирийски бежанци. Снимка: ЕПА / БГНЕС, архив

Между 10 и 11 млн. лв. месечно би струвало на бюджета затваряне на българската граница за бежанци.

Това прогнозира главният секретар на МВР Светлозар Лазаров пред БНР.

По думите му, за да бъде обхваната цялата граница, са необходими допълнително около 3000 служители. Лазаров обясни, че едва 58 км от границата се охраняват с помощта на видеонаблюдение.

"В момента се разширява обхватът на тази система, но това ще стане бавно във времето. От друга страна обаче 30% от лицата, които влизат, обикновено са деца, придружени от майките си, т.е. на практика имаме над 50% жени и деца. Дори и да разположим грубо казано жива сила на границата, отсреща като застанат жените и децата – как ще реагираме. Имайте предвид, че към нас ще се насочат всички европейски партньори и ще засилят вниманието си вследствие на тези действия", каза Лазаров.

Той обясни, че Гърция е затворила границата си и бежанците са избрали пътя по море. "Но вследствие на засиленото международно присъствие в териториалните води на Гърция, аз очаквам този поток да се насочи към България", допълни главсекът на МВР.

Лазаров каза още, че към момента в страната ни има 4500 бежанци и припомни, че критичното ниво е 5000. "От там следва процедура при която ще искаме солидарно отношение от останалите държави членки на ЕС за транспортиране на част от тези бежанци на тази територия", каза още главният секретар на МВР.

В момента се създават места за първоначален престой до 24 часа в Елхово в Елхово, откъдето бежанците отиват в разпределителен център. Там се извършва оценка на всеки един минал границата нелегално, извършват се медицински прегледи и се събира информация за това какви са мотивите и причините за преминаване на границата. От това зависи накъде ще бъде разпределен всеки един от заловените на границата бежанци. "Работим във Враждебна, на Военна рампа в София, където се работи по настаняването на лицата. Отделно в бившите казарми в Момчилград за около 1000 души също се създават предпоставки да приемат част от този миграционен натиск, така че имаме вече около над 2000 места, които ще развием в перспектива. В Харманли имаме изграден лагер, който е определен още в първите данни за създаването на кризисната ситуация", каза Лазаров.

Той обясни, че МВР работи по доказан модел за борба с тероризма, който позволява да се направи профил на бежанците. "Наличието на този риск върви паралелно с кризата, но това, което правим ние е да работим по модела, който са предоставили нашите европейски и евроатлантически партньори и се стремим и сме създали абсолютно същия алгоритъм, който ползват и те за борба с тероризма, за борба с кризи и всички мерки, които сме взели", каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews