Хем ще затваряме границата с Турция, хем не е обсъждано

Нели Чолашка 23 септември 2013 в 16:09 2546 4

Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС
Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС

Никога не сме обсъждали затварянето на границата ни за бежанци, изненадващо обяви премиерът Пламен Орешарски днес следобед след посещение на Централната софийска синагога.

Военният министър Ангел Найденов обяви вчера в интервю за БНР, че се обмисля затваряне на границата ни с Турция заради бежанската вълна, която може да доведе до хуманитарна криза в България.

Орешарски пък каза по-рано днес - при откриването на учебната година в Лесотехническия университет, че са обсъждани такива варианти.

„Това, което наричаме затваряне, не подпомага по никакъв начин проблема и неговото решаване, а решението на проблема с бежанците е в хуманитарните граници”, повтори и сутринта и следобед Орешарски.

Той обяви, че е провел много ползотворна среща с кметовете на общини, към които има ориентация да бъдат настанявани допълнително бежанци.

„Срещнахме голямо разбиране от страна от тези кметове с коментар обаче и на рисковете в съответните населени места, защото не бива да си затваряме очите и за рисковете”, коментира Орешарски.

По думите му след среща на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев турската страна е поела ангажимент за по-сериозен контрол на тяхната северна граница.

„По моя информация бежанците в Турция са няколко стотици хиляди и на този фон това, че отделни граници преминават на нашата граница е нормално”, подчерта Пламен Орешарски.

Той напомни, че е въпрос на цивилизованост страната ни да спазва конвенциите по отношение на бежанците, към които се е присъединила много отдавна. 

На въпрос дали правителството ще поиска финансова подкрепа от Европейската комисия за справяне с бежанската вълна Орешарски заяви: „В тесен диалог сме с комисията. Вицепремиерът Цветлин Йовчев прави посещение при комисарката му.

Към настоящия момент не сме поискали помощ, но сега отивам да го направя. Вече сме поискали техническа помощ. По отношение на финансовата помощ ще конкретизираме”

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews