Нивото на Дунав при Видин прехвърля 7,5 метра

20 март 2013 в 07:35 2127 1

Нивото на Дунав се покачва. Снимка: БГНЕС, Архив
Нивото на Дунав се покачва. Снимка: БГНЕС, Архив

Очаква се нивото на Дунав при Видин да прехвърли седем метра и половина, което ще задейства начални мерки за защита от наводнение - т.н. етап „Повишено внимание", съобщи БНТ.

 Междуведомствена комисия започва обход на защитните диги във Видински регион заради високото ниво на р. Дунав.

Засега няма основание за тревога, но обстановката се следи внимателно - твърдят от Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението" във Видин.

Очаква се нивото да се задържи в границите на около седем метра и половина. От днес до 22 март ще се извършат обходи на всички защитни съоръжения по брега на Дунав от специална комисия.

При установяване на нередности ще се дадат предписания на „Напоителни системи" за отстраняването им. Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението" превантивно е осигурило 1 100 чували за пясък за общините Видин, Брегово и Ново село.

Освен чувалите за пясък е проведена тренировка по системата за ранно предупреждение и оповестяване на органите на изпълнителната власт с цел да се уточнят телефонните номера, за да може при необходимост да бъдат уведомени за евентуални бъдещи действия, каза инспектор Християн Кирилов от Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението".

Чувалите с пясък вече са използвани в община Брегово, за да се укрепи дига край с. Куделин, откъдето се заливат повече от 1000 дка земеделски земи при ниво на Дунав над 7 м - съобщи за По света и у нас кметът на общината Милчо Лалов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков