Парламентът праща ГДБОП в ДАНС

Юлиан Христов 29 май 2013 в 08:54 2520 1

ДАНС. Снимка: Булфото
ДАНС. Снимка: Булфото

Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) ще бъде извадена от системата на МВР и ще стане част от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

Това предвижда законопроект с промени в Закона за ДАНС, който е внесен в парламента. По информация на Mediapool депутатите ще разформироват службата на антимафиотите, като я превърнат в разследващо звено към агенцията. До момента ГДБОП действаше като самостоятелно звено в рамките на МВР, а нейният началник беше и заместник главен секретар на МВР. Службата получи висок статут при правителството на ГЕРБ. В същото време функциите на ДАНС бяха сведени до минимум и агенцията функционираше повече като аналитично звено.

Мотивите за исканите промени са МВР да се разтовари от свръхконцентрация на власт и борбата с тероризма да бъде поета от държавната агенция, която е на пряко подчинение на премиера. 

Досегашният шеф на ГДБОП, който беше сочен за дясната ръка на вътрешния министър Цветан Цветанов, в момента е със статут на обвиняем. Срещу него прокуратурата заведе досъдебно производство за корупция, след като в медиите изтекоха поредица от документи на Национална служба "Сигурност" (понастоящем част от структурата на ДАНС, бел. авт.), от които става ясно, че Флоров е бил разработван заради връзките му с лица от подземния свят.

Миналата седмица от МВР съобщиха, че Флоров е излязъл в пенсия.   

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки