Кой плаща новия сезон на сериал с неуредени авторски права, питат създателите на ''Под прикритие''

OFFNews 29 април 2024 в 14:07 12614 2

Ваня Николова, Мариан Вълев, Михаил Билалов, Виктор Божинов, Димитър Митовски, Емил Кошлуков и Борислав Захариев

Снимка БНТ

Ваня Николова, Мариан Вълев, Михаил Билалов, Виктор Божинов, Димитър Митовски, Емил Кошлуков и Борислав Захариев

Писмо до БНТ изпратиха авторите на първия сезон на сериала "Под прикритие" (които според международното законодателство се водят негови "създатели") във връзка с публично обявените намерения на телевизията да продуцира нов, шести сезон на сериала. Според сценаристите към днешна дата сериалът е без уредени авторски права, но за сметка на това се готви нов сезон.

Авторите на писмото призовават да бъде разследвано това, както го наричат "беззаконие" и обществото да получи отговори на въпросите, които те самите си задават, а именно:

"Как е възможно именно държавната телевизия да отпуска бюджет за проект с неуредени авторски права?
Какво финансиране е отпуснато от БНТ?
Защо се дават пари на проект, приключил преди 8 години, при това без конкурс?
От кого е взето това решение и с какви мотиви?
Кой стои зад допълнителното финансиране на сериала?
Председателят на Филмаутор (организацията, която трябва да защитава авторските права) Виктор Божинов е обявен като режисьор на проекта. Това не компрометира ли дейността на Филмаутор като цяло?"

Писмото е подписано от създателите, автори и сценаристи на първия сезон на култовия сериал Теодора Маркова, Георги Иванов, както и от авторите и сценаристи на Библията и пилотния епизод Невена Кертова, Тео Чепилови и Цонко Бумбалов.

БНТ не е коментирала писмото, макар че OFFNews се обърна към телевизията за коментар.

Публикуваме цялото писмо без редакторска намеса:

ДО:
БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА
ТЕЛЕВИЗИЯ

На вниманието на Управителния съвет:
Емил Кошлуков – Генерален директор и Председател на УС
Василена Матакева – член на УС
Антон Андонов – член на УС
Христо Томов – член на УС

София, 23.04.2024 г.

УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА УС НА БНТ,

Обръщам се към Вас в качеството си на упълномощен представител на Теодора Маркова, Георги Иванов, Невена Кертова, Цонко Бумбалов и Тео Чепилов (наричани за краткост „Авторите“) във връзка с обявени в медийното
пространство планове на БНТ да реализира нов сезон на сериала „Под прикритие“ като продължение на предходните сезони.

Доверителите ми са физическите лица – сценаристи, в резултат на чиято творческа дейност са създадени библията на сериала „Под прикритие“ и сценарият за първия сезон на сериала, състоящ се от 12 епизода, за което между Авторите и продуцента на първия сезон „Камера“ ООД са сключени съответно Договор от 15.06.2010 г. за създаване на библията на сериала и сценарий на първи епизод от Сезон 1 и Договор от 05.12.2010 г. за създаване на сценарий на останалите 11 епизода от Сезон 1. По силата на цитираните договори авторските права върху обектите, създадени от Авторите, се отстъпват на „Камера“ ООД за максимално допустимия по закон срок. Към датата на сключване на двата договора този срок е 10 години (чл. 37, ал. 2 ЗАПСП). Съгласно §77, ал. 7 ЗАПСП в редакцията му от декември 2023 г., 10-годишното ограничение на срока за отстъпване на правата на Авторите се запазва за заварени случаи и при действащата редакция на закона.

Към датата на настоящото писмо 10-годишният срок, за който прехвърлимите авторски права на Авторите по чл. 15 и 18 ЗАПСП върху библията и сценария на Сезон 1 от сериала „Под прикритие“ са били отстъпени в полза на продуцента „Камера“ ООД е изтекъл, в резултат от което Авторите са възстановили своя контрол върху пълния обем авторски права върху описаните произведения, вкл. правото да разрешават по-нататъшното им използване в непроменен вид или тяхната преработка в ново произведение. За избягване на съмнение, използване на произведенията на Авторите по смисъла на чл. 18 ЗАПСП е налице при всяко излъчване на аудиовизуалното произведение, в което те са включени (Сезон 1 на сериала „Под прикритие“), както и при всяка негова преработка, вкл. за изграждане на нова сюжетна линия около персонажите и характерите, заложени в библията на Сериала. Обръщаме внимание на обстоятелството, че създадените от Авторите оригинални персонажи, описани в библията и сценария на Сезон 1, също имат качеството на защитено произведение по смисъла на Закона за авторското право и сродните му права.

Характерите, психологическите черти и уникалността на образите, заложени в библията на първи сезон, както и личните им биографии, са в основата на сериала и представляват двигател за развитието на сюжета напред. Взаимоотношенията между персонажите са изградени така, че да залагат конфликти за следващите сезони и е невъзможно да се напише продължение или предистория, без да се ползват тези защитени авторски права.

Още повече, нищо не гарантира, че тази интерпретация ще покрие естетическите критерии и възгледи на авторите, тяхно разбиране за качество, на които се дължи успехът на сериала, включително и на международния пазар.

В съответствие с практиката на Съда на ЕС, произведение е налице при наличието на две кумулативни условия: съответният обект трябва да бъде оригинален (собствено интелектуално творение на автора) и да бъде израз на собственото интелектуално творчество на автора. СЕС приема, че е налице произведение винаги когато закриляният с авторско право обект е изразен по начин, който го прави идентифицируем с достатъчна точност и обективност, въпреки че този израз не е непременно в постоянна форма.

Персонажите от Сезон на 1 на сериала „Под прикритие“ със своите оригинални черти на характера, предистория, поведение, физически данни и имена са закриляни произведения по смисъла на ЗАПСП и използването им може да се осъществява само с изричното съгласие на Авторите. В този смисъл е недопустимо трети лица да генерират материални и нематериални ползи от произведение, чието авторство не притежават.

С оглед публично заявените намерения на БНТ да продуцира нов 6-ти сезон на сериала „Под прикритие“, което по същество представлява преработка на съществуващо произведение на Авторите, с настоящото Ви уведомявам за тяхното категорично несъгласие БНТ да осъществява планираното последващо използване на техните авторски произведения (Библия и сценарий на Сезон 1 и всички персонажи, разработени в Сезон 1 на сериала „Под прикритие“) по какъвто и да било начин, включително и чрез преработката им за целите на създаването на нов сезон на сериала.

В случай, че ръководството на БНТ не се съобрази с настоящата изрична забрана, Авторите ще бъдат принудени да потърсят защита на своите авторски права пред компетентните административни и съдебни органи.

С уважение:

Адвокат Маргарита Гигова

Авторските права родиха поредица конфликти в екипа

Преди три месеца директорът на БНТ Емил Кошлуков обяви нов, шести сезон на сериала "Под прикритие" и се похвали, че това ще е един от първите български сериали, излъчени по световната стрийминг платформа HBO. (Към този момент това вече е факт.) Но това изявление незабавно бе последвано от остра реакция от първите сценаристи на сериала, които разкриха, че обществената телевизия няма права над героите и историята на хитовия телевизионен продукт, създаден от други автори при съвсем друг ръководен екип на БНТ.

Авторите на т.нар. "библия на сериала", които реално са разгърнали идеята със сюжет, герои и развили историята, обявиха, че БНТ няма права над труда им.

"Понеже цял ден ми звънят колеги и приятели журналисти. Не, не пишем ние "Под прикритие", никой не ни е търсил, а и да беше, щяхме да откажем. Така, както са направили и повечето от основните актьори, за което - браво. Използването на марката "Под прикритие" е отчаян опит за пиар. Да не говорим, че БНТ нямат правата върху историята и героите. "Под прикритие" беше успешен и приключи като успешен проект. Въпрос на хигиена е така и да си остане", коментира във Facebook Георги Иванов, който е автор на сериала заедно с Теодора Маркова.

Теодора Маркова зададе сходен въпрос:

"А БНТ дали знае, че няма права върху историята и героите на "Под прикритие”. Или тези неща вече са без значение, както много други?"

"Респект към всички актьори, които са отказали да се включат в това съмнително начинание", добави тя.

Бившият директор на филмопроизводството в БНТ Боряна Пунчева, която бе уволнена от поста през 2020 г. от Емил Кошлуков, коментира, че създателите на "библията на сериала" имат пълни основания да си търсят авторските права по съдебен път.

Казусът е спорен, защото през многобройните промени на Правилника за филмопроизводство ръководството на БНТ използва една вратичка в него, че "това не е нов сериал, а продължение на сезон на сериал, върху който БНТ вече има права." Вероятно в съда ще се решава дали нов сезон, но с герои и сюжет, измислени от сценаристи, които вече не са част от сериала, може да се приема за продължение на сериала. Казусът става още по-спорен, защото от последния 5-и сезон на сериала са изминали цели 8 години.

След като отбеляза факта, че БНТ не е дала възможност за никакви журналистически въпроси на пресконференцията при обявяването на новия сезон на "Под прикритие", сценаристът Георги Иванов попита:

"Един от въпросите би трябвало да бъде - как в рамките на една година генералният директор решава да продължи два сериала? Което е удобно, защото няма нужда да се минава през конкурс. При това с един и същ режисьор, сценарист и главен актьор. А и може би има право, защото това пише в правилника, който сам е променил?"

Интересен детайл е, че последните показни убийства в България също били мотив за рестарт на сериала. Това посочва авторът на идеята за сериала Димитър Митовски, който споменава още, че в новия сезон няма да работи с всички автори.

"Особено се радвам, че успяхме да се съберем с по-голямата част от авторите, с които сме започнали заедно да правим това нещо. Радвам се, че продължаваме да го правим заедно. Освен това наскоро, след няколкото показни убийства, някои политически лидери споменаха, че мутренските години се завръщат в България. А щом мутренските години се завръщат, значи и "Под прикритие" трябва да се завърне", казва Митовски, цитиран от БНТ.

"За първи път към "Под прикритие" проявиха интерес и световни платформи, така че съвсем скоро той ще бъде един от първите български сериали, излъчени по HBO.

Началото на снимките на новия сезон ще бъде през лятото на тази година и се надяваме да го излъчим през 2025 г.", казва Емил Кошлуков на пресконференция на 6 февруари, цитиран от БНТ.

Твърденията, че "Под прикритие" ще влезе в стрийминг платформата HBO благодарение на настоящето ръководство на БНТ, не е съвсем точно. Боряна Пунчева уточнява, че новата политика на гиганта HBO е да купува за излъчване местни продукции от пазарите, в които се разпространяват телевизионните му канали и е достъпна стрийминг платформата му.

В новия сезон зрителите ще видят като Джаро (Михаил Билалов) и Росен Гацов - Куката (Мариян Вълев). В един от новите образи ще се превъплъти актьорът Юлиан Вергов. Твърди се, че Захари Бахаров, Александър Сано и Владимир Пенев са отказали участие в новата продукция.

Преди година обвинение към БНТ отправи и актьорът Ивайло Захариев. През август 2023 година Софийският градски съд реши на актьора да се заплати хонорар от 2500 лв. Мотивът – неиздължени хонорари от снимането на емблематичния сериал.

"Никак не се изненадвам, че БНТ пак показват, че не уважават авторските права. Доколкото знам има колеги актьори, които са отказали вишочайшата покана да участват в това събуждане на мумиите, наречено Шести сезон, за което имат моето голямо уважение", написа актьорът Ивайло Захариев, който беше в ролята на ченгето под прикритие - Мартин.

"А понеже - откакто излезе новината - има хора, които ме питаха дали ще участвам: не, не са ми звъняли за това продължение. Може би съм много страшен, защото си чета договорите и си знам правата, а още повече и се боря за зачитането им. Вярвам, че творческият екип, които са се събрали, са стойностни хора и могат да създадат добро нещо, но продуцентските сили на сегашната управа на телевизията е под въпрос. Моите адмирации за Теодора и Георги, които не мълчат!", написа още Ивайло Захариев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

615

2

швейк

30.04 2024 в 11:34

Поредният цирк от бнт и мк

1005

1

kokoto

30.04 2024 в 08:53

министерство на културата с парите на данъкоплатците
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews