Валя Войкова става оперативен директор на Euronews Bulgaria

Мая Младенова 26 април 2024 в 14:35 3585 3

Валентина Войкова

Снимка Стопкадър: Bulgaria on air

Валентина Войкова

Журналистката Валентина Войкова, позната като водещ на новини по някогашната телевизия ПРО БГ и News7, става оперативен директор на Euronews Bulgaria, съобщиха от медията.

Войкова е била избрана "по предложение на партньорите и след множество интервюта", пише в съобщението.

Войкова е с над 20-годишен телевизионен опит, била е репортер, водещ на новини, продуцент, автор и водещ на публицистични предавания. Работила е в ББТ, БНТ, БТВ, Про БГ и ТВ7 (Нюз7). В последните години се занимава с дигитални медии.

„Войкова е доказан професионалист и за нас е удоволствие да я приветстваме с добре дошла в екипа на Евронюз България. Убеден съм, че заедно ще продължим да произвеждаме качествен телевизионен продукт, отговарящ на най-високите стандарти в журналистиката и на световното ниво на бранда Евронюз“, заявява по повод назначението Иван Иванов, изпълнителен директор на Евронюз България.

За представянето на новия директор на екипа на Евронюз България у нас пристигнаха Франсоа Шиняк, редакционен мениджър на филиалите на Евронюз и Питър Барабас, главен редактор и ръководител Новини в Euronews, завършва съобщението.

Досега Euronews Bulgaria нямаше оперативен директор. От съобщението на медията не става ясно дали Войкова е избрана от българското ръководство на телевизията или от централата в Лион.

Назначението ѝ идва след кризата с напускането на голяма част от екипа, създал Euronews Bulgaria, начело с главния редактор Марина Стоименова.

В навечерието на местните избори през 2023 г. първо Стоименова, а после още ключови журналисти от телевизията си тръгнаха в знак на протест срещу нарушена редакционна независимост. Повод за това стана назначаването на "шапка" на редакционното звено. В екипа бе спусната Ваня Захариева - назначение на българския собственик на канала Иван Иванов. Захариева бе назначена за програмен директор, но журналистите споделиха, че им е било казано да консултират и новинарското съдържание с нея. 

След последвалия шумен скандал централата в Лион взе решение да остави Захариева като програмен директор, отговарящ за програмите извън новините, а главният редактор Марина Стоименова да "пилотира" редакционното съдържание. Самата Стоименова оначе напусна скоро след това. Нов главен редактор до момента не е назначен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

3

MJ23

26.04 2024 в 23:43

Обичам кадрите на ТВ7, събират ги от Костинброд

1000

2

Един друг

26.04 2024 в 21:31

Euronews е купена он Орбан през 2022 г с пари от Русия. Справка Wikipedia.

135

1

Far Rider

26.04 2024 в 16:56

Euronews Bulgaria са много слаба медия. Лошо подготвени журналисти, некадърни говорители с говорни дефекти и с диалектно чалгарско произношение!
 
X

Какво трябва да знаем за коклюша