Цензура: ООН защити медийната свобода заради забраната на ''Ал Джазира'' от Израел

OFFNews 06 май 2024 в 09:20 2399 1

Логото на катарската телевизия

Снимка Снимка: Камран Джебрейли/АП/БТА

Логото на катарската телевизия "Ал Джазира"

ООН изтъкна важността на медийната свобода след решението на Израел да прекрати дейността на катарската телевизия "Ал Джазира" на територията на страната, предаде ДПА. Както OFFNews писа, кабинетът на министър-председателя Бенямин Нетаняху гласува единодушно за закриване на дейността на катарската телевизионна мрежа "Ал Джазира" в Израел.

"Твърдо се противопоставяме на всяко решение за ограничаване на свободата на печата", заяви говорителят на ООН Стефан Дюжарик в Ню Йорк вчера. "Свободният печат предоставя безценна услуга, гарантираща, че обществото е информирано и ангажирано", отбеляза той.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че кабинетът му единодушно е гласувал за закриване на операциите на телевизионния оператор "Ал Джазира" в Израел. Този стъпка беше предприета, след като израелските законодатели одобриха нов медиен закон (станал популярен като "законът "Ал Джазира"), който дава на правителството правомощия да забранява дейността на чуждестранни телевизии, ако сметне, че те представляват заплаха за държавната сигурност.

"Ал Джазира" осъди израелското решение и се зарече да използва "всички възможни начини", за да защити правата и служителите си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови