Русия арестува петима журналисти от независими медии

OFFNews 28 март 2024 в 12:40 1301 1

Арест в Русия

Снимка БТА/АП - Архив

Арест в Русия

Петима руски журналисти, работещи за независими медии, са арестувани снощи и днес, предаде Франс прес.

През нощта полицията е арестувала Екатерина Аникиевич от медията СОТАвижън и Константин Джаров от РусНюз, съобщи неправителствената организация ОВД-Инфо.

Според свидетел Джаров е бил бит и заплашван със сексуално насилие от полицейски служители.

"Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите, подиграваха ми се, когато се опитвах да се изправя", разказва Джаров, цитиран от РусНюз. Той съобщил, че е получил травма на главата, ожулвания, изкълчени пръсти и навяхвания.

По думите му насилието е било провокирано от правенето на видеозапис в близост до дома на Антонина Фаворска от СОТАвижън, която е била арестувана снощи, веднага след като била освободена след 10-дневно административно задържане за неподчинение на полицията. Жилището на журналистката е било претърсено, както и това на родителите ѝ, заяви адвокатът ѝ Михаил Бирюков.

Две други журналистки, Александра Астахова и Анастасия Мусатова от СОТАвижън, които отишли да посрещнат колежката си при излизането ѝ от ареста, също били задържани и отведени за разпит.

Според Медиазона делото срещу Фаворска е свързано с дейността на движението на опозиционера Алексей Навални, който почина в руски затвор през февруари. Антонина Фаворска от години отразява съдебните процеси, свързани с Алексей Навални. Именно тя засне последното видео, на което се вижда, че опонентът е все още жив, на 15 февруари по време на съдебно заседание, предаде БТА.

Медиазона съобщава, че тя е била арестувана на 17 март, няколко часа след като положила цветя на гроба на Навални.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

1

Джендо Джедев

28.03 2024 в 13:33

Като става въпрос за опозиционери или просто някоя тийнейджърка с празен плакат, тия са много чевръсти. Като става въпрос за терористи с автомати, избиващи хора - не чак толкова. :D
 
X

Да помогнем на украинските деца!