Плашат премиера с "Орлов мост 2" заради пушенето

Мая Младенова 27 ноември 2012 в 15:20 3322 13

Национален протест за отмяна на тоталната забрана на пушенето в заведенията се проведе в няколко града.   Снимка: Сергей Антонов
Национален протест за отмяна на тоталната забрана на пушенето в заведенията се проведе в няколко града. Снимка: Сергей Антонов

С предупреждения за нови протести, ако не бъдат чути исканията им за отпадане на пълната забрана за пушене на закрито, се обърнаха днес към премиера Бойко Борисов няколко сдружения. 

Браншови  и граждански организации изпратиха писмо до Борисов, с което му поставят ултиматум до 5 декември за отговор и спешни мерки във връзка с новата забрана за пушене на закрити обществени места. То е подписано от браншовата организация БАРС, Сдружение "Свободен избор" и "Фейсбук група "Сдружение на заведенията в България" с над 5000 члена".

"Утре в Стара Загора се събират хора от цялата страна. Обсъждат се стачни действия. Не ми се ще да говоря за Орлов мост-2, но май натам отиват нещата, защото досега никой не ни е удостоил с какъвто и да е отговор, все едно не съществуваме. Подчертавам, че нашите искания не са политически", каза за OFFNews стилистката Кремена Халваджиян, която е подписала писмото като член на сдружение "Свободен избор".

"Уважаеми г-н Борисов, ситуацията в нашия бранш, който постепенно и безвъзвратно изпада в колапс след въведената от 1 юни т.г. забрана за употреба на тютюн и тютюневи изделия в закрити обществени места, започва да излиза извън контрол.(...)

 Направихме пресконференция, изпратихме отворено писмо, излязохме на улицата- като че никой не ни забелязва. Очакваме вашият отговор до 05.12.2012год. Със съжаление заявяваме, че ако това не се случи, ще продължим нашите действия в посока либерализация на Закона за здравето в частта за употреба на тютюн и тютюневи изделия в нашите заведения", се казва в писмото. 

Авторите на писмения протест казват, че отчитат срив в оборотите до 90% с настъпване на есенно-зимния сезон. Според тях на карта за заложени стотици заведения и хиляди работни места.

 "Ние не защитаваме употребата на тютюн. (...) Ние, собственици на кафенета, ресторанти, закусвални, барове, дискотеки, бистра, клубове и др., не можем да разберем защо нашата държава с лека ръка гледа как ние губим инвестициите си, персонала си, правото на труд, на практика - живота си. Същата тази държава, която защити българските производители на ориенталски тютюни в Брюксел, същата държава, която събира 1 800 000 000 лв. годишно от акциз на тютюневите изделия. Същата държава, която изплаща субсидии за производството на тютюн", пише по-надолу в писмото.

Подписалите писмото настояват законът за здравето да бъде върнат в предишния му вид, който позволяваше в заведенията да бъдат обособени салони за пушачи, а малките заведения да решат дали да са изцяло за пушачи или изцяло за непушачи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews