Съдът решава да екстрадира ли Гергана Червенкова

Юлиан Христов 19 юли 2013 в 07:47 3898 11

Гергана Червенкова Снимка: Сергей Антонов
Гергана Червенкова Снимка: Сергей Антонов

Софийският апелативен съд (САС) ще заседава по делото за екстрадицията на Гергана Червенкова.

Българката е обвинена за участие в мащабна схема с онлайн продажба на лекарства. Очаква се магистратите да решат окончателно дали да предадат Гергана на американското правосъдие.

По това обвинение в САЩ тя може да бъде осъдена на 68 години затвор.

Екстрадирането беше отложено преди месец, заради забавянето на превода на документи от САЩ.

В момента Гери е пред Съдебната палата, а съпругът й я придружава. Пред "Нова телевизия" тя сподели, че голямата й дъщеря днес има рожден ден и става на 7 г. Единственото нещо, което детето си пожелало, е семейството им да остане заедно.

Червенкова изрази надежда, че българските власти няма да позволят екстрадицията й. Тя коментира, че ако бъде предадена на американските власти, най-вероятно ще трябва да изчака решението на съда в САЩ поне година и половина. 

"През това време, дори да ме пуснат под гаранция - аз нямам как да я платя. Дори да имаше как, после не мога да си позволя да живея на техните стандарти", каза Червенкова.

35-годишната българка е майка на две деца и беше пусната под парична гаранция от 1000 лева в началото на месеца. Тя беше задържана на 30 ноември миналата година за кратко, след като Федералният съд на САЩ изпрати обвинителния акт. В края на януари Червенкова беше арестувана отново. През май на първа инстанция Софийският градски съд допусна Гергана Червенова да бъде екстрадирана.

В нейна защита и подкрепа се проведоха поредица от протести пред Съдебната палата в столицата. Протести ще има и днес, като се очаква част от протестиращите срещу правителството от парламента да се пренесат пред Съдебната палата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews