Съдии: Опороченият избор на главен прокурор е в ръцете на парламента

30 декември 2012 в 13:24 2333 3

Сотир Цацаров. Снимка: БГНЕС
Сотир Цацаров. Снимка: БГНЕС

„Разбира се, че не очакваме нито главният прокурор, нито пък някой от Министерски съвет да упражни своето правомощие по чл. 150 от Конституцията и да сезират Конституционния съд. Но от тук насетне това е единствения подход да се атакува в Конституционния съд указа на президента от гледна точка на неговата конституционосъобразност“. Това каза днес пред БНР говорителят на Съюза на съдиите Весислава Иванова по повод негативното становище на съюза за проведения на 20 декември избор на главен прокурор. Тогава Висшият съдебен съвет гласува единствено кандидатурата на Сотир Цацаров за шеф на държавното обвинение и Цацаров вече бе назначен с указ на президента Росен Плевнелиев.

Указът на президента може да бъде атакуван в Конституционния съд от 1/5 от народните представители, от Върховния касационен съд и от Върховния административен съд, припомни говорителят на Съюза на съдиите. „За последния не вярваме в тази възможност да се случи на практика да се реализира. Ние бяхме длъжни да разясним на гражданите своята позиция, за да знаят и да следят действително информирана какво ще произтече от тук нататък и дали ще произтече нещо“, каза Иванова.

Съюзът на съдиите посочи, че изборът на главен прокурор трябва да е таен и на гласуване да се подложат всички номинирани кандидати, което не се случи.

„Министърът на правосъдието се намеси много брутално, прекъсна процедурата, не позволи да се гласува за останалите кандидати и така съвсем се задълбочи проблемът, който ВСС създаде още с приемането на правилата, допускайки да се гласува електронно. Така вече се дискредитира изцяло тайната на вота, а всъщност Конституцията изисква гласуването да е тайно, Законът за съдебната власт допълнително детайлизира това изискване и категорично подчертава освен, че гласуването трябва да е тайна, че на тайно гласуване трябва да бъдат подложени всички кандидати. Всъщност този текст е буквално възпроизведен и в приетите от ВСС правила“, коментира Иванова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews