Шилета врътоглави

15 февруари 2013 в 13:50 7662 10

 Николай Фенерски
Николай Фенерски

Николай Фенерски

Severozapad.org

Ударението във втората дума е върху О, а шилето е агнье у пубертет. За тиа, де не знаат. Ползва се за некой, де не знаа къде оди и накъде е тръгнал. Та и ние така. Поредна седмица ни баламосват и ни укарват а в таа кошарка, а в онаа.

Ма да почнеме с нещо позитивено, ка му викат ората. У последните години стана модерно а са празват секви сбръкани празници. Готова дръжава развалиа и опропастиа, ма иначе нови празници ни ентегрирват за баламосванье. Та видела жабата, че такова и си навирила и тя откапляците. И айде, Валентин било. Ми като за вазе е Валентин, я кво, да си разплета чорапете ели да си отвора една бира? По вапроса за кавалерствата и ониа работи при назе са вика, че на задоволена женска цвеке ѝ не требва. Така де, пишеме го в софт вариант, да им не изтръпнат на лицемерите ушите. Иначе под знака на любофта мина и политическиа живот, така да го наречеме и него за по-колтурно.

Ма колко да е политически, като вече ората нема кво да едът. Нема леб, нема любоф. Народа излезна по улиците и си дири поне малко с малко неква справедливос. Я не знам ка се вика на тва отношенее откъде тиа горе накъде тиа доле, ма със сигурнос не е любовно, ми си е чисто сексоалново-перверзническо, един четврътит да не превръта са ни туриле – плащаме данъци, от които АЕЦ Козлодуй получава дръжавна субсидиа, щото не работи рентабилно на печалба като предприатие заради ниската изходна цена, тава никой го не казва, нали. От Козлодуй кръвопийците купуват електричеството на цена пет стинки. Значи един път сме доплатиле да произведат тоо ток. А после при плащаньето на сметката покриваме и надценките на паразитете. Които у процентове са неколкостотин. Училе сме и електротехника у техникума, виждале сме и подстанциа одблизо, и кабеяци високоволтови, знааме точно кво работат електроразпределителните дружества. Ми нищо не работат. Сал зимат надценката. Тава де се прават, че го работат, лъскавите сгради и автонобиле, са се на наш гъз. С поддръжаньето на подстанциите и жиците дръжавата си се справяше нормално, не а нужно като ша са приватизираме, да си продадеме и бодливата тел от дръжавната граница на западните вторични, както и не а нужно оня заухавиа изтръпляк Дянков да вика, че национализациата водела до куманизъм и гулаг – тава просто не а верно и тоо простак вади бостанските плашила. Ма ниа не сме врабченца да му се връжеме. Глупави ора са тиа, шилета врътоглави, едните се омазват до плешките от крадненье, а червеножопите надават вой – нали сакахте капитализъм, викат, на ви.

Не, желанието ни беше малко по-друго, тавариши и жентълмени. Недейте ча па толко да ни подценявате. С тиа притоплени манджи ранете дечурлиата си, на думички за гулаг и капитализъм вече са не връзваме. Вардете си ги тама с жандармериа ониа пиявици, ма нема да ги овардите. Съвсем скоро ше влазаме с касата и три реда тули.

Язе не знам друга дръжава толко да мрази народа си и земята си. Преду дваесе и пет годин имаше готова макар и бедна дръжава – с БДЖ, с работещи подстанции, с действително печелещи заводе – да разсипеш тизе готовото, напраеното, да го развалиш и разградиш – не моо се нарече по друг начин освем престъпление. И сички, участвале у тва, без изключениа, са престъпници. Щото сме виждале и Чехия, и Словакия, и други бивши соц, ма такива изродщини не сме виждале никъде и то спрямо собствен народ и околна среда.

И ше протестират ората, щото вече стана таратор без краставици, че нема кисело млеко. И който и смърдел подобен на Сидеров да пробва да яха протеста, ич да не ви дреме на дреата, яхащите са временно явленее, а гневът народен е нещо по-големо и свещено, от който и да било смешник. Ше го закръшат, каам ви, ше им се види нанагорно и на червените тикви, и на будистите, и на догановците. Понеже тоо тейния странен секс не моо продължава вечно.

Като рекох Сидеров, тоо па тупан са изреза, че дава живота си, ако не си изплъни предизборните обещаниа. Той си а умрел у кожата още приживе, ма и да му дадеме и у неговите мазни ръчички кокаля, полза нема видиме. Гнил е и тоа у чирвата, шанс не заслужава, па ако ще да мри. Турам си, вика, главъта на масата, ако не напраа пенциата иляду лева. Дуу, жено кръжава, не излатай са така като пръч у канцелариа. Сидеровиа пустиняк извади торбъта с големите предложениа. Очаква са наддаванье – ние, да речът останалете депесета, гербета и комунета, си праиме масово целиа кабинет и даже и сичките депутате публично харакири, ако не дигнеме пенциата на две иляди лева. И те така. Ние сал ше ги дзепаме и ше им се радваме. Но накраа ше има бесенье при сички положениа. Дали назе си, дали тех ше установим у последствие.

А на десети фефруари повече от милиард азиатци празнувале биле настъпването на годината на змията. Ониа с дръпнатите очи сека година нов дзвер отбелезват. И се поздравяват с честита нова гадина и нова гадина – нов късмет. При назе разнообразието не е ча толко големо. Късметът си ни е се един и същи, гадините у телевизора и те се врътът и преврътат, скука и мрак, един таферен, демек свестен и честен се не явна, гад до гада. И по-зле ше става.

Бюлетин от образователниа фронт на гражданската война: даскалица от Исперих запушвала устата на детенце с мръсен чорап, преподавателка от ВТУ обиждала и ганадила студентите като пиян каруцарин. А колко ли са неизвесните инциденте. Сал за една седмица. Напишете „учителка бие“ или „ученик бие“ у жужеля да видите кво ше изскочи. Експериментът с народеца ни нещастен си връви по план. Разни мислителе и журналяги са праат на отворени – ние сами сме си биле виновни. Ма тава не моо да е верно. Хаосът е създаден и планиран. Както пише един друг весник – ше бъдат въведени даскале-роботи. Тиа ем ше арчат по-малко ток отколко една даскалска заплатка, ем тийнейжърите ше моо си ги бъщат, колко си сакат. И работата ше се опраи. Или не? Щото при таа консумация на ракия за чистачки може поколението да мутира до нов неуязвим и безсмъртен вид. Трите момченца се напраиле на мъже, дано се излекуват завалишките, ма некоги назе и на пиенье ни научиа по-грамотно, с бурканя гребеш от кофата винце и разреждаш с лимонатка.

Па онаа унукиня на партизанин, де ужким е нащо поколенее и е некак срамотно да спада къде обитателете на блатото и муртузуците със скъсаните пружинки, са изцепила, че пътната инфраструктура у Северозапада била пренебрегвана мого години. Добрутро, Пено. Млеко вара. Ма па таа бузурестата Лиляна е негрАмотна, та саа занела – била подчертала министърката, че лани била приключена рехабилитациата, мола ви са, на третокласниа път Димово – Руженци - Белово – Белоградчик – Монтана... Пръво да се спреме на фактологиата, после на поезиата. Дирииме и през жужеля, дирииме и през наши познати от региона, такъв именно път не успееме да откриеме, чесна дума. Значи да са рехабилитират (малии ква умна думичка ползва министерското туловище) несъществуващи пътища е като да се завръши Невидимиа университет от Света на диска, феновете на Тери Пратчет ше ме разберат, ама тама е работата, че некои глюпови епизодисти на одговорни постове у назе именно тоо университет са завръшиле. При големо желание човек моо мине с колата си по трасето от Димово до Монтана по разни заобиколни джедета, ма колко и да са опитва да мине през Белово, нема да може или ше требва да се разоди само около 260 км докъде Белово в Пазарджишка област. При назе такова селище просто не съществува. Ма за толко милионе ше го изградат. И децки градини ше напраат, и дечурлиа за тех ше напраат, и завод за цели проводници ше напраат. Нали другарете от бригада „Чавдар“ са всемогъщи, требва да са е предало и на унуците им. А поезиата у съобщението е, че зад измамната думичка рехабилитациа сто процента се криат едни излети у студено време на две на три асфалтови кръпки с ниско съдръжание на залепващо вещество и с висока разтворимос – просто добавете вода. Значи ние си викаме на дупките по нашенски ендъци или джаклици, общо казано рапаляци, ма глей и ониа глупендерете у телевизора си имат свои си думи за сека работа – рехаби... бемтиквоси. Приказва бузанка като луд с онаа си работа... Ше ѝ подскажеме, че даже и у Резервата пътищата си имат номерца, дали не е имала фнапретвит едно участъче по трасето Ружинци – Бела – Белоградчик от път 114 с включване в 102, тама са забелезани наличности от споменатите кръпки. По предложенее на наши съфорумци сеги пухкавелка требва да напише публично опроверженее и поправка на изказването си. Ама на некой северозападен език – моо си избере от наличните говори, не са малко. Да пробва пръво на турлашки.

За разлика от назе дзвездите като Мат Деймън имат други проблеме. Рекъл тоо човечец е такее на майтап, че спира да оди до нужника, нема да ползва нужник повече, у знак на съпричаснос къде ората, които немали биле вода. Значи има два варианта, ели да запре и да еде, та да не произвежда отпадък, да пика може и на улицата, ели да си изкопае един външен нужник, да му напраи дупка, да тури две тули отстрана, да си оноде вратник с отвор у формата на сърчице и си решава проблема с водата. И ше си се напиня тама у нужника като гладен на сранье, и ше си свирка. Един от нащо село преду време си преустрои гераня на двора у нужник... Има подивел народ мого из тиа ширини.

Преди да стигнеме и днеска до епонците обаче ше минеме през „Икономист“ и „Дейли мейл“. И тиа изследователе са едни шути овни, та си еша немат. Шут овен значи без роги. А крън овен значи друго. Нали сме на шилешка тематика, та обесняваме. Ингилизете от „Икономист“ изчислиле, че на българина му биле нужни 250 годин, та да стане милионерин от заплатата си. У класацеата сме биле преди Мексико и Румъниа... Я не знам тиа що лъжат, като тука сме свидетеле ка сумаси министри, един бивш президентин, незнайно количество кметове и дупетате стаат милионере благодаренее на труда си. Даже понекой път и сал за един мандат. Трудолюбиви ора. Бившиат президентин носел чесовник за дваесе иляди... Президенската заплатка е около 4 хилки. Пет месеца не а одил до кенефа също като Мат Деймън, та да моо си го купи. Ми ка ги мислите виа таа работа. Труд и творчество.

А жълтурковците от „Дейли мейл“ уверяват, че ако двамата съпрузи пиат поравно, а не примерно Цецка да пие повече от мъжа си, семейството щело да са запази повече, отколко ако имало некакви несъответствиа у количеството на рикиата. Затава с мойта Цецка си рескаме редовно заедно и у приатни количества. Щото женските с тоо феминизам го удариа ептен през кукурузляка и викат поравно, ма ка поравно ма, жена, нали щи стане лошо. Не е да не познаваме и цецки, които носат на пиенье повече от мъжовете, ма тва са други видове. Жената си а жена, мъжът си е мъж. Маани ги ониа изхомените у Франциа с новиа им закон за геевете и манафете. На назе подобни либерастлъци да ни не пробутват.

А у природата секакви неща се срещат, да речеме за финал по любовната тема. Епонските учени, съобщава списание „Байолъджи летърс“, напраиле уникално откритие, както винаги, мого ясно. Та епонците намериле из тейните морета охлюв, който фръга пениса си след секс, щото му израствал после нов и стариат вече му не требвал. Гняса и фръга на камара. Лаас у епонското море е плъно с плуващи свободно охлювени членьове. Ма такаа, нема равновесие и справедливос никъде у живота, за едни женици нема и по един, а па на други места излишества и изобилие, див капитализъм, каам ви, цари и у природата, после викат що имало корупциа, е ка да нема, като ониа с многото членьове си праат кво им се ще, па другите сал стоят и гледат. И те така те.

Николай Фенерски е автор на идеята и каузата Резерват Северозапад, която първоначално тръгва като носталгичен сайт-речник на северозападните думи, изрази и дълбокомъдри сентенции през 2002 година. През 2012 година се появява документалният филм “Резерват Северозапад”, автор, продуцент и сценарист Н. Фенерски, режисьор по монтажа Пламен Николов, оператор Георги Маринов. Филмът взима участие в различни фестивали и печели сърцата на зрителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика